Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, ‘ağ tarafsızlığı’ düzenlemesini kaldırmaya hazırlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri Federal İletişim Komisyonu, Obama döneminde yürürlüğe giren ‘ağ tarafsızlığı’ düzenlemesinin kaldırılmasını öngören tasarıyı oylamaya hazırlanıyor. Düzenleme kaldırıldığı takdirde internet servis sağlayıcıları belli internet içeriklerine erişim için kullanıcılardan ek ücret talebinde bulunabilecek veya bağlantı hızını değiştirebilecek.

ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), ‘ağ tarafsızlığı’ (net neutrality) olarak bilinen ve kullanıcıların internete eşit koşullarda erişmesini öngören düzenlemenin feshedilmesi için tasarı hazırladı. Düzenleme, eski başkan Barack Obama döneminde 2015 yılında yürürlüğe girmişti.

FCC başkanı Ajit Pai, “İnternet Özgürlüğünün Yeniden Sağlanması” adlı tasarının 14 Aralık’ta oylanacağını duyurdu. Komisyondaki üç Cumhuriyetçi ve iki Demokrat üyenin de destek verdiği bilinen tasarının kabul edileceği tahmin ediliyor.

Amerika’nın Sesi sitesinde dün yayınlanan habere göre,  mevcut düzenlemenin internet şirketlerinin gelişmesine yönelik yatırımları tehlikeye attığını ve yenilik karşıtı olduğunu savunan Pai, “Benim tasarımla federal hükümet internette mikro yönetimden vazgeçecek” ifadesini kullandı. Obama döneminde getirilen düzenleme, yüksek hızlı internetin ABD vatandaşları için tıpkı elektrik veya telefon gibi bir ‘kamu hizmeti’ olarak görülmesi gerektiğinin ve tüm kullanıcıların eşit hızda internete erişebilmesinin öneminin altını çiziyordu.

ABD basınına göre düzenlemenin feshiyle beraber Comcast, AT&T ve Verizon gibi ülkenin önde gelen internet servis sağlayıcıları, tüketicilere karşı önemli bir zafer kazanmış olacak. Düzenlemenin feshi durumunda bu şirketler belli internet sitelerine erişim için kullanıcılardan daha yüksek ücret talep edebilecek, böylelikle de kendi sunduğu hizmetlerin dışında kalan, rakip şirketlere ait internet sitelerinin ve hizmetlerinin önünü kesmiş olacak.

Tüketici örgütleri ve Demokratlar, Trump yönetiminin de desteklediği yeni tasarıya karşı çıkıyor. New York Times’a konuşan Demokrat partili eski FCC başkanı Julius Genachowski, ağ tarafsızlığının yatırımları ve yenilikleri engellediği düşüncesine karşı çıkarken, mevcut düzenlemenin “yasakçılığa ve ayrımcılığa muhalif, şeffaflık taraftarı” olduğunu ve “bugüne kadar dünyanın geri kalanını kıskandıracak ölçüde inovasyon ve yatırımın ortaya çıktığı bir ekosistem oluşturduğunu” kaydetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.