Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Af Örgütü: “Petrol devi Shell, Nijerya’da yaşanan toplu cinayetlerin, işkencelerin ve tecavüzlerin sorumlusu”

Uluslararası Af Örgütü, petrol devi Shell’in 1990’lı yıllarda Nijerya’nın güneyinde işlediği insan hakları ihlalleri nedeniyle yargılanması çağrısında bulundu.

Londra merkezleri insan hakları izleme örgütü, petrol devinin sadece Nijerya’da değil, merkez ofislerinin bulunduğu İngiltere ve Hollanda’da da yargılanması gerektiğini söyledi.

Shell’in Nijerya’daki bağlı kuruluşu suçlamaları reddederken, iddiaları “yanlış ve dayanaktan yoksun” olarak nitelendirdi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Shell’in insan hakları ihlallerine ilişkin bir dizi belge yayınlamasından sonra açıklama yapan küresel işlerden sorumlu direktörü Audrey Gaughran, “1990’lı yıllarda Ogoniland’da (Nijerya’nın güneyinde bir bölge) yaşananlarda Shell tartışılmaz bir şekilde kilit bir rol oynadı” dedi ve ekledi: “Ancak şimdi soruşturma açılması için bir zemin oluştuğuna inanıyoruz. Kapsamlı bir dosya hazırlayıp yetkili mercilere ibraz edeceğiz.”

Af Örgütü’nün iddiasına göre Shell, “Niger Deltası bölgesindeki Ogoniland’daki yerel toplulukların protestolarını bastırmak için Nijerya ordusunu defalarca teşvik etti.”

Uluslararası Af Örgütü’nün iddiasına göre, Shell yaptıklarının öldürme, tecavüz, işkence ve köylerin yıkılmasına yol açtığının farkındaydı,  hatta Nijerya ordusuna bağlı birliklere ulaşım dahi sağladı.

Yerel toplulukların direnişi, Shell’i 1993 yılında Ogoniland’ı terk etmeye mecbur bırakmıştı fakat petrol devi, hâlâ bölgedeki boru hattı ağlarını elinde tutuyor. Af Örgütü, o dönemde Shel ve Nijerya askeri hükümetinin birer “iş ortağı” gibi hareket ettiğini ve çıkarlarını korumak için düzenli toplantılar yaptıklarını söylüyor.

Af Örgütü’nden yapılan açıklamada “söz konusu toplantıların kayıtlarında Shell’in üst düzey hükümet yetkilileriyle lobicilik faaliyeti yürüttüğünü, güvenlik güçlerinin protestocuları toplu bir şekilde öldürmesinden sonra dahi Shell’in hükümet güçlerine mali ve lojistik destek verdiğini gösteriyor” dendi.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.