Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuleli Askeri Lisesi TSK’da kaldı

15 Temmuz darbe girişimin ardından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Kuleli Askeri Lisesi’nin akıbeti belli oldu. Kuleli Askeri Lisesi, Kara Harp Okulu Komutanlığı’na bağlı olarak eğitim-öğretim faaliyetinde kullanılacak.

Ne olmuştu?

Kuleli Askeri Lisesi 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 669 sayılı KHK ile kapatılmıştı. 31 Temmuz 2016’da yayınlanan KHK’nın 104. maddesinde harp akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okullarının kapatıldığı duyurulmuştu.

Kuleli Askeri Lisesi’nin kapatılmasıyla birlikte Üsküdar-Çengelköy’de yer alan binanın akıbetinin ne olacağı gündeme gelmişti.  Boğaz kıyısındaki binanın otele dönüştürüleceği iddialarının ardından kamuoyunda tartışmalar yaşanmıştı.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 13 Kasım 2016 tarihinde lise binasının akıbeti hakkında yaptığı ilk açıklamada okul binasının Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğü’ne tahsis edildiğini açıklamıştı. Bakan Işık, “Kuleli, şu anda geçici olarak Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğü’ne tahsis edildi. Liselerin eğitim amaçlı kullanılması bizim genel prensibimiz” açıklamasını yapmıştı. Bakan Işık daha ileri bir tarihte yaptığı açıklamada ise (25 Nisan 2017) Kuleli Askeri Lisesi’nin tarihi ön bina kısmının Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verileceğini ve müze olacağını açıklamıştı. Okulun müzeden geriye kalan arazisi için de çalışma yürütüldüğü belirtilmişti.

Yeni dönemde eğitime başlayacak

Dört askeri liseden biri olan Kuleli Askeri Lisesi’nin binası yeni eğitim-öğretim döneminde kullanıma açılacak. Yapılan planlamaya göre önümüzdeki dönemde Kara Harp Okulu öğrencilerinin Kuleli’de eğitim görmesi planlanıyor. Milli Savunma Üniversitesi, Kuleli ile ilgili Aydınlık gazetesinin sorusuna Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) aracılığıyla verdiği cevapta  “Kuleli Askeri Lisesi Halihazırda Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Komutanlığı’na bağlanmıştır. Eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere planlamalar devam etmektedir.” ifadesini kullandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.