Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İslam karşıtı aktiviste suikast hazırlığındayken yakalanan ABD’li IŞİD üyesi 28 yıl hapis cezası aldı

ABD’nin Massachusetts kentinde yaşayan David Wright, IŞİD’in öldürülecek düşmanlar listesinde bulunan sağcı bir blogger’a suikast düzenleme suçundan 28 yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

David Wright, IŞİD’in propagandacılarından Cüneyt Hüseyin tarafından Boston’daki bir cihat hücresine dâhil edilmiş bir IŞİD üyesi. Onu örgüte alan Cüneyt Hüseyin ise 2015 yılının Ağustos ayında ABD’nin düzenlediği drone saldırısında öldürülmüş. Aynı senenin başındaysa Wright’ın, amcasıyla Usame Abdullah Rahim ve Müslümanlığı seçmiş eski bir Katolik olan Nicholas Rovinski ile birlikte, IŞİD’in düşman olarak gördüğü İslam karşıtı bir aktivist olan Pamela Geller’a suikast hazırlığı içerisinde olduğu ortaya çıkmıştı.

Rahim’in ABD’li yetkililere yönelik düzenlediği başka bir saldırıda polis tarafından vurulup öldürülmesi sonrasında Geller’e yönelik suikast planı suya düşmüş. Ancak FBI uzun zamandır takip ettiği Wright ve Rovinski tutuklamış.

(David Geller, 28 yıl hapis cezası aldı)
(David Geller, 28 yıl hapis cezası aldı)

2015’in Temmuz ayında Rahim’in öldürülmesinden sonra saatler sonra tutuklanan Wright ve Rovinski’nin aralarındaki yazışmalarda “ABD hükümetini devirme ve kafirlerin kafasını kesmek” üzerine planlar yapıldığı ortaya çıktı. 2016’nın Eylül ayında Rovinski IŞİD’i desteklemek ve komplo kurmak suçlarını kabul etti ve 15 yıllık hapis cezası alma karşılığında ortağı Wright aleyhinde ifade verdi.

Ekim ayında, aralarında “yabancı terör örgütünü desteklemek için komplo kurmak” ve “adaleti engellemenin” de bulunduğu beş suçtan suçlu bulunan Wright, dün ABD Federal Mahkeme Yargıcı William G. Young tarafından 28 yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

Wright ve Novinski’yi yakalayan ve davalarını yakından takip eden FBI Özel Ajanı Peter Kowenhoven ise The Boston Globe’a verdiği röportajda Wright’ı “tam teşekküllü bir IŞİD askeri” olarak tanımladı ve şöyle dedi: “IŞİD namına insan öldürmek isteyen birinin sokakta özgürce dolaşmadığını bildiğimiz için hepimiz daha rahat uyuyabiliriz.”

(İslam karşıtı aktivist Pamela Geller)
(İslam karşıtı aktivist Pamela Geller)

Teksas’ta “Muhammed Karikatürleri Yarışması” düzenlemeyi planladığını açıkladığı için IŞİD tarafından hedef gösterilen, bu sebeple de Wright, amcası ve Rovinski’nin hakkında suikast planları yaptığı Geller ise Associated Press’e yaptığı açıklamada “jüride bulunan güzel insanlara minnettarım” dedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.