Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği Adalet Divanı, şeriata göre boşanma davasında topu ulusal mahkemelere attı

Avrupa Birliği (AB) yüksek mahkemesi niteliğindeki Avrupa Adalet Divanı (AAD), bir Alman mahkemesi tarafından, şeriat usulü boşanan bir çiftin boşanmalarının Almanya’da tanınıp tanınamayacağıyla ilgili olarak kendisine sevk edilen bir davada, son sözü Alman mahkemelerinin söyleyebileceği  yönünde karara vardı. ADD’nin konuyla ilgili aldığı ilk karar olma niteliği taşıyan söz konusu karar emsal teşkil ediyor.

ADD, kararında ‘üçlü talak’ olarak anılan ve erkeğin üç kez ‘boş ol !’ demesiyle gerçekleşmiş sayılan şeriat usulü boşanmayı, özel boşanma olarak nitelendirdi ve üçüncü devletlerin buna doğrudan taraf olamayacağını belirtti. Kararda, Münih’teki mahkemenin atıf yaptığı Roma III tüzüğündeki düzenlemelerle ilgili olarak şöyle denildi: “Dini mahkeme önünde tek taraflı olarak bildirilen boşanma ilanları, söz konusu düzenlemelerin parçası sayılamaz; konu, Alman yasalarına göre çözülmek durumundadır”.

Dosyayı ADD’ye taşıyan mahkeme ise alacağı karara dair yorum yapmak için ADD’nin kararının tam metnini beklediğini belirtti.

Davanın geçmişi

Davaya konu olan Raja Mamiş ve Soha Sahyuni çifti, 1999 yılında Suriye’nin Humus kentinde evlendikten sonra Almanya’ya taşınmış, 2013 yılında Suriye’nin Lazkiye şehrinde bir şeriat mahkemesinde evliliklerini sona erdirmişti. Yazılı boşanmayı onaylayan Soha Sahyuni, daha sonra kocası Raja Mamiş’in boşanmayı Almanya’da resmileştirmek üzere bir Alman mahkemesine başvurması üzerine boşanmaya itiraz etmişti. Bunun üzerine davayı ADD’ye havale ededen mahkeme, Divan’dan, konuya, AB ülkelerinde uygulanan, ‘boşanma  ve ayrılığa uygulanacak hukukun tayini ve uygulanması’ başlığında düzenlenen Roma III tüzüğü çerçevesinde açıklık getirilmesi talebinde bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.