Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki yeni KHK yayımlandı: 2 bin 766 kişi ihraç edildi, 17 kurum kapatıldı, hükümlülere tek tip kıyafet zorunluluğu getirildi

OHAL kapsamında hazırlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni KHK Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamudan 2 bin 766 kişi ihraç edildi, 17 kurum kapatıldı, tutuklu ve hükümlülere tek tip kıyafet zorunluluğu getirildi, taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda düzenleme yapıldı.

695 ve 696 sayılı KHK’lar ile önceden çalıştıkları kurumlardan ihraç edilen 115 kişi kamu görevlerine iade edilirken 155’i Kara Kuvvetleri, 155’i Deniz Kuvvetleri, 327’si Hava Kuvvetleri Komutanlığından olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerinden 637 personel ihraç edildi.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar nedeniyle tutuklu veya hükümlü bulunanlara, duruşmaya sevk nedeniyle ceza infaz kurumu dışına çıkarılmaları durumunda, ceza infaz kurumu idaresince verilen giysileri giyme zorunluluğu getirildi. Tutuklu veya hükümlüler duruşmalarda badem kurusu ve gri renkte tulumlar giyecek.

696 sayılı KHK’da taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçmesine yönelik düzenleme de yer aldı. Taşeron işçiler, sürekli işçi kadrosuna geçebilmek için yazılı,sözlü ya da uygulamalı sınava alınacak. Sınavda başarılı olanların kadroya geçirilmesine ilişkin süreç 90 gün içinde sonuçlandırılacak.

105 öğretim üyesi, 50 üniversite personeli ihraç listesinde yer aldı. Dicle Üniversitesi’nden imzacı akademisyenler Düzgün Uğur, Erhan Ünlü, Hümeyra Yılmaz, Romedi Çelik, Eda Aslı Şeran, Aslı Aydemir ihraç edildi. KHK ile ihraç edilenler arasında Semih Özakça’yı ziyaret ettiği gerekçesiyle açığa alınan, Özakça’nın Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesinden hocası Yrd. Doç. Dr. İrfan Mukul da yer alıyor.

Milli savunmada önemli değişiklikler

KHK ile ayrıca 7’si dernek, 7’si vakıf, 2’si gazete ve biri sağlık kuruluşu olmak üzere 17 kurum kapatıldı. En dikkat çekici değişiklikler ise milli savunmayla ilgili yapıldı. Askeri fabrika ve tersanelerin faaliyetleri için Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT AŞ) kuruldu. Şirket, 150 milyon tl sermaye ile kurulacak, Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden de yararlanabilecek. Savunma Sanayi Müsteşarlığı da Cumhurbaşkanına bağlandı. Buna göre müsteşarlık personeli Cumhurbaşkanı onayı ile atanacak, Cumhurbaşkanı bu yetkisini müsteşara devredebilecek.

KHK’ya göre şehit çocukları ile kardeşleri istekleri olmadıkça askere alınmayacak. Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki uzman erbaşlara da zati demirbaş silah edinme hakkı sağlandı.

Sosyal medyada en çok tartışılan konulardan biri de 696 sayılı KHK’nın 121. Maddesinde 6755 sayılı kanunun 37. maddesine yapılan ek oldu. Bu kanuna ek maddesine göre darbe ve terör eylemlerinin bastırılmasında görev alan sivillere ceza verilmeyecek, yargıdan muaf olacak. Daha önce de iddia edildiği gibi 696 Sayılı KHK ile Danıştay’a 16, Yargıtay’a 100 yeni üye atandı.

Şehit yakınları ile gazilere manevi ve maddi destek sağlamak, toplumla ve kendi aralarında iletişim ve dayanışmalarını güçlendirmek amacıyla Ankara’da Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı kuruldu.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.