Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’den mega kentlere nüfus sınırlaması

Çin Halk Cumhuriyeti’nin en kalabalık şehri Şanghay’a nüfus sınırlaması geliyor. Devlet Konseyi ülkenin en önemli finans merkezinde oturum hakkı bulunanların sayısını 2035 yılına kadar 25 milyonla sınırlama kararı aldı. Kentte 2017-2035 yılları arasında uygulanacak master plan çerçevesinde alınan karar, imara açılacak araziyi de 3200 kilometrekare ile sınırlıyor.

Çin yönetimi Eylül ayında başkent Pekin için de benzer bir karar almış, halen 21,5 milyon olan nüfusun 2020’de 23 milyonda sabitlenmesini istemişti.

şanghay1

Kararların gerekçesi, “mega kent hastalıkları ile baş etmek”, yani büyümeyle artan hava kirliliği, trafik kargaşası ve eğitimle sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerinin dağıtımı konularında yaşanan sorunlarla mücadele etmek.

Devlet Konseyi tarafından belirlenen hedeflere ulaşmak için, Pekin’deki bazı devlet kurum ve kuruluşları binalarını başkentin 100 km güneyinde yeni kurulan bir şehre taşıma hazırlığı yapıyor. Konut fiyatlarındaki artış trendinin bir emlak balonuna dönüşebileceği endişesiyle Pekin ve Şanghay’da uygulanan konut sahibi olabilme kriterleri de sıkılaştırılmış durumda.

şanghay3

Çin Halk Cumhuriyeti’nde yarım yüzyılı aşkın süredir halkı “köy pasaportlular” ve “şehir pasaportlular” olarak ikiye ayıran bir nüfus kayıt sistemi uygulanıyor. “Hukou” adlı bu sistem kişilerin yaşayabileceği bölgeleri doğum yerlerine göre kısıtlıyor. Köyden kente göçü engelleyen ve vatandaşlar arasında ayrımcılık anlamına gelen bu sistemde 4 yıl önce yapılan reformla, şehirler kategorilere ayrılmış durumda: göçe “tamamen açık” küçük şehirler, göçün “kurala bağlı” olduğu orta büyüklükteki şehirler ve Hukou denetimi üst seviyede sürdürülecek olan büyük ve mega şehirler.

Çin’de hâlihazırda şehirlerde yaşayan 200 milyonun üzerinde kırsal göçmeni var. Ancak, “şehirli pasaportu” sahibi Çinlilerin aksine, “köylü pasaportu” ile şehirde yaşayan bu göçmenler eğitim, sağlık ve diğer sosyal hizmetlerden faydalanamıyor. Çin, 2025’e kadar kırsalda yaşayan 250 milyon insanın daha şehir bölgelerine taşınmasını öngören bir plan üzerinde de çalışıyor.  2020 itibariyle yürürlüğe girmesi beklenen plan uyarınca Çinliler oturum hakkını doğum yerine göre değil, ikamet ettikleri ve çalıştıkları yer üzerinden alabilecekler.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.