Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’den kanser tedavisi için üç yeni ilaç

New York Times gazetesinden Sui-Lee Wee’nin haberine göre, Çin’de hayat kurtarabilecek üç yeni ilaç bulundu. Bunlardan bir tanesi kanserin diğer organlara yayılmasını önlerken bir diğeri kan kanserini tedavi ediyor. Üçüncüsü ise vücudun bağışıklık sisteminde kullanılarak  tümörleri öldürüyor.

Yıllardır Batı ilaçlarını taklit ederek ilerleyen Çin ilaç endüstrisi, yeni dönemde küresel ilaç endüstrisinde büyük bir rol almaya hazırlanıyor. Eğer gerekli onaylar alınabilirse bu gelişme Çin’in sektördeki kapasitesinin kanıtı olacak.

Çin’de milyonlarca insan kanser ya da diyabet hastalığına yakalanıyor. Ülkede kaliteli ilaçlara erişim halen ciddi bir sorun ve bu sorunun çözümü için giderek daha fazla şirket sektöre giriyor. Devlet de gerek arsa ve ödenek yardımları, gerekse vergi indirimi sağlayarak araştırmaları teşvik ediyor. Çin devleti, son olumlu gelişmelerden hareketle yeni ilaçların onaylarını hızlandırma ve sektördeki beyin göçünü Çin lehine çevirmeye kararlı gözüküyor.

foto2

Hong Kong’un en zengin adamı Li Ka-shing tarafından desteklenen Hutchison China MediTech firması 2000 yılında bitkisel ilaçlar geliştirerek sektöre giriş yapmıştı ve 2005 yılındaysa kanser ilaçları geliştirmeye başladı. Hastaların yüzde 60’ının ilaçlara olumlu yanıt verdiğini açıklayan Chi-Med’in CEO’su Christian Hogg, beklenen onayın en erken 2019 yılının sonlarında alınabileceğini söylyor.

Chi-Med’in yanı sıra BeiGene şirketi de kanser ilaçları için üçüncü aşama denemelerine başladı. Çin’in ilaç gelişimi henüz ilk aşamalarında olsa da uzmanlar Big Pharma, Pfizer gibi devleri yakalamasının an meselesi olduğunu düşünüyor. İlk aşamada hedefleri ABD’den ilaçlar için resmi onay alabilmek.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.