Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuyruğa son: Amazon ABD’de ilk kasasız ve kasiyersiz süpermarketini açtı

Online perakende şirketi Amazon, ABD’nin Seattle kentinde ilk kasasız ve kasiyersiz süpermarketini açtı.

ABD merkezli online perakende devi Amazon, bir yıldır sürdürdüğü test çalışmalarının ardından, Seattle kentinde kasaların, kasiyerlerin, ödeme noktalarının ve kuyrukların olmadığı, yalnızca kredi kartıyla alışveriş yapılabilen ilk süpermarketini açtı.

Geçen yıl Whole Foods’u 13 milyar dolar ödeyerek satın aldıktan sonra çalışmalarını hızlandıran ve Amazon Go bünyesinde test çalışmaları yapan Amazon şirketinin dünyada ilk niteliğini taşıyan yeni süpermarketinin çalışma sistemi ise şöyle işliyor: Müşterilerin süpermarkete girmeden önce Amazon Go uygulamasını aktive etmeleri gerekiyor. Müşterilerin hareketleri kameralar ve sensörlerle izlenirken, raflardan alınan ürünler, alışveriş listesine ekleniyor, rafa geri koyulan ürünler ise listeden siliniyor. Alışverişi tamamlayan müşteriler, mağazadan serbestçe çıkarken, aldıkları ürünlerin ücreti kredi kartlarına fatura olarak yansıyor.

Bununla birlikte süpermarkette çalışanlar da bulunuyor. Alman Handelsblatt gazetesindeki habere göre; yeni süpermarkette bazı çalışanlar taze salataları hazırlarken, bir kısmı raflara ürünleri yerleştiriyor. Ayrıca güvenlik ve müşterileri karşılamak için eleman istihdam edilirken, bir çalışan da, alkol ve tütün ürünlerinin satıldığı reyonda hazır bulunup, bu ürünlerin satın alan müşterilerin yaşlarını kontrol ediyor.

Öte yandan Kasım 2016’dan bu yana Amazon çalışanları tarafından denenen sistemde, zaman zaman aksaklıklar da yaşandığı bildirildi. Çocukların, fizikleri nedeniyle sensörler tarafından tanınamaması, raflardan alınan ancak daha sonra vazgeçilen bazı ürünlerin yanlış raflara konması ya da benzer fiziksel özelliklere sahip müşterilerin ayırt edilememesi, yaşanan aksaklıklar arasında yer alıyor.

Diğer yandan; Amazon’dan yapılan açıklamada, süpermarkette kullanılana kamerea ve sensör sistemlerinin kesinlikle yüz tanıma özelliğine sahip olmadığını, müşterilerin sadece “üç boyutlu objeler” olarak tanındığını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.