Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Telekom’un yeni ortakları bankalar mı olacak?

Erdal Sağlam’ın Hürriyet gazetesinde bugün yazdığı haberde, Türk Telekom’un yüzde 55’ine sahip Otaş’a, en yüksek krediyi veren ve geri alamayan üç bankanın Ulaştırma Bakanlığı ile anlaştığı bilgisi yer aldı. Söz konusu anlaşmaya göre, bankaların nihai amacı Otaş’ın iflasını isteyerek ya da anlaşarak sahibi olmak, bu yolla alacaklarını tahsil etmek. Söz konusu operasyonun ne kadar süreceği ise belirsiz.

Erdal Sağlam konuştuğu bankacılara “Bankaların sahip olacağı Otaş ya da Otaş’ın varlıklarına sahip olacak yeni şirketin ne olacağını” sorduğunu ama net bir cevap alamadığını yazdı. Sağlam yazısının devamında bankaların uygun fiyat buldukları takdirde şirketi satmalarının en yüksek ihtimal olduğunu şu cümlelerle ifade etti:

“Belki de operasyonun Telekom’da yüzde 55, yani ağırlıklı paya sahip olan şirket üzerinden yapmalarının en büyük nedeni de bu. Çünkü alıcılar için tek tek azınlık hisselerini satın almak yerine, şirkette ağırlığa sahip bir şirketi satın alarak Türk Telekom’a sahip olmaları çok daha cazip gelecek. Böylece bankalar da birlikte davranarak, konjonktüre göre, satış zamanı geldiğinde ya zararlarının büyük kısmını karşılamış olacaklar ya da kar elde ederek satış imkanına kavuşmuş olacaklar.”

29 bankadan 4,7 milyar dolar kredi

Öger Telekom’un tamamına sahip olduğu Otaş şirketi, Türk Telekom’un %55’ine sahip. Otaş, 2013 yılında 29 bankadan toplam 4,7 milyar dolarlık kredi almıştı. Bu kredinin üç milyar doları üç banka tarafından verilirken kalan 1,7 milyar doları ise 26 banka tarafından karşılanmıştı.

Bankaların verdiği krediler:

  • Akbank: 1,5 milyar dolar
  • Garanti Bankası: 1 milyar dolar
  • İş Bankası: 500 milyon dolar

Kredi geri ödemelerinde sıkıntı 2016 yılında başladı

Öger Telekom’un sahibi olan Hariri ailesinin girdiği ekonomik darboğaz nedeniyle Türk Telekom’u alırken kullandığı kredileri 2016 yılından itibaren ödeyemedi. Alacaklı bankalar 2016 yılından bu yana, anapara ve faizler dahil, alacakların tahsilatını yapamadı. Bunun neticesinde AKP hükümetinin araya girmesiyle farklı yollar denendi ancak var olan sorunları çözemedi. Şirketin zaman içerisinde kâr payı olarak yurtdışına üç milyar doları aşkın para transfer ettiği bilgisi de mevcut.

Alacaklarını tahsil edemeyen bankalar, BDDK’ya danışarak, şimdiye kadar bu tahsili gecikmiş alacaklar için kanuni takibe gitmediler. Ancak 2017 yıl sonu bilançolarında bankaların bu kredileri takipteki kredilere (NPL) attılar.

Türk Telekom neden satılamadı?

Türk Telekom düzenli kâr yapan ve çeşitli kamu imtiyazlarına sahip olan bir şirket. Buna rağmen şirketin satılamamasının nedenlerini ve satılamama sürecini paraanaliz.com sitesinde anlatan yazıyı okuyalım.

“Şirket ürettiği nakit akımı ile bankalara olan 4,75 milyar dolar kredi borcunu kapatması ve yeni sahibine kar üretmesi çok zor olacaktı. Bu nedenle birçok müstakbel alıcı TT’ye baktı, fakat vazgeçti. En son Türkiye ile stratejik ortaklılığını geliştiren Katar’ın bölgesel telekom devi Ooredoo TT ile ilgilendi, belki Ankara’ya bir “kıyak yapılacaktı”. Gelen duyumlara göre Suudi Arabistan’ın baskısı üzerine teklifini geri çekti:

‘OTAŞ’ın %35 hissesine sahi olan Suudi Telecom OTAŞ’ın yüzde 65 hissesini, borcun 750 milyon $’lık kısmını nakit ödeyerek, 4 milyar $’lık borcunu yapılandırmayı taahhüt ediyordu.’

Bu teklif bankalara hiç cazip gelmedi, çünkü zarar yazacaklardı. Belki de Ankara politik nedenlerle Türk Telekom’u Suudi menşeli bir rakibe teslim etmeyi uygun görmedi.”

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.