Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ‘yeni Cihatçı John’ Hint asıllı Siddharta Dhar’ı da küresel teröristler listesine ekledi

ABD Salı günü Hint asıllı İngiliz vatandaşı Siddharta Dhar’i “Küresel Teröristler Listesi”ne ekledi. Müslüman olduktan sonra Abu Rumeysah ismini alan Dhar, IŞİD’in en azılı üyelerinden. Öyle ki IŞİD’in eski propaganda videolarında Batılı rehineleri öldüren ‘Cihatçı John’ lakaplı Muhammed Emwazi’nin ölümünden sonra onun yerini alan kişi olmuş; yani “yeni Cihatçı John” olarak biliniyor. Nitekim ABD Dışişleri Bakanlığı, IŞİD’in Ocak 2016’da yayınladığı infaz videosunda, bir grup tutsağı İngiltere için ajanlık yaptıkları iddiasıyla öldüren yüzü maskeli kişinin Dhar olduğunu duyurdu.
MAIN-Siddhartha-Dhar
Siddharta Dhar ya da IŞİD içinde bilinen adıyla Abu Rumeysah, Doğu Londralı. 2014 yılında El Kaide’ye yakınlığıyla bilinen yasadışı El Muhacirin örgütünün üyesi olduğu için tutuklanmış, ancak kefaletle serbest bırakılmış.
Serbest bırakıldıktan sonra eşi ve çocuklarıyla IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye giden Dhar, bir elinde Kalaşnikof, diğerinde yeni doğmuş bebeği ile çektirdiği fotoğrafları sosyal medyada paylaşarak “Halifelik” propagandası yapmıştı. 2015 yılında insansız hava aracı saldırısında öldürülen Cihatçı John’un görevini devralan Dhar, örgütün Musul’daki üst düzey komutanları arasında sayılıyordu.
IŞİD’in seks kölesi olarak esir aldığı Ezidi kadınlardan biri olan Nihad Barakat da, 2016 Mayıs’ında İngiliz İndependent gazetesine verdiği mülakatta, kendisini köle olarak kullandıktan sonra satan IŞİD militanının Siddharta Dhar olduğunu söylemişti.
ABD Dhar ile birlikte yine IŞİD üyesi olan Fas asıllı Belçika vatandaşı Abdelatif Gaini’yi de Küresel Teröristler Listesine eklediğini duyurdu. Listede yer alan isimlere ait mal varlıkları, ve banka hesapları donduruluyor, ABD vatandaşlarının bu kişilerle herhangi ticari ilişkiye girmesi yasaklanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.