Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Sisi rakiplerini tek tek hapse atıyor

Mısır’da 26 Mart’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, mevcut görevi sürdüren Abdülfettah El Sisi aday olma niyetini açıklayan herkesi hapse atmaya devam ediyor. Son olarak Mısır eski genelkurmay başkanı Sami Anan adaylığını açıkladıktan kısa bir süre sonra tutuklandı. Mısır ordusundan yapılan açıklamada, Sami Anan’ın görev süresi bitmeden ordudan ayrılamayacağı ve Anan’ın görev süresini bitmiş gibi göstererek belgelerde sahtecilik yaptığı ifade edildi.

Sami Anan
Sami Anan

Aynı bildiride, Anan’ın ordu içerisinde ve Mısır halkı arasında ayrılık ve çatışma yaratmak istediği de vurgulandı. Sami Anan’ın seçim kampanyasında çalışacak ekibinden yapılan açıklamada ise Anan’ın tutuklandığı bildirildi. Sami Anan, Hüsnü Mübarek’ün düşmesinin ardından oluşturulan ve geçiş döneminde ülkeyi yöneten Askeri Yüksek Şura’nın 20 üyesinden biri ve şuranın ikinci ismiydi. 2012 yılında görevden alınmıştı.

Tek aday olmak için özgürlüklere engel

Mısır’da Mart sonunda yapılacak iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde El-Sisi tekrar aday olacağını açıklamıştı. El Sisi 2014 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışan başka aday olmadığı için oyların yüzde 96.9’unu almıştı. Sisi’nin önümüzdeki seçimlerde de hem içeride hem dışarıda elini rahatlatmak için tek aday olmak istediği konuşuluyor. Ancak Kahire Üniversitesi’nden siyaset bilimci Prof. Hazem Hosni, Mısır’da kamusal özgürlükler ve siyasal katılımın önündeki ciddi engeller olduğunu hatırlatarak bunlar için bir alan oluşturulması gerekliliğinin altını çiziyor. Hosni, ülkedeki baskı ortamının Mısır’da siyaseti öldürdüğünü ve bunun adil olmadığını belirtiyor.

Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi
Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi

Çekilmek zorunda kalan diğer adayların durumu

Daha önce adaylığını açıklayan beş aday ya hapis tehdidiyle karşılaştı ya da adaylıklarından geri çekildiklerini açıkladılar. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında adaylığını açıklayan sola yakın Halid Ali’ye Aralık ayında kamu düzenini bozduğu gerekçesiyle üç ay hapis cezası verildi. Ardından Halid Ali yarıştan çekildi. Daha sonra Ahmed Konsowa aday olabileceğini belirtti ve hemen ardından hakkında açılan davada askeri yapıya tavırlarıyla zarar verdiği gerekçesiyle altı yıl hapis cezası aldı.

Bunun ardından, daha önce aday olacağını açıklayan eski Başbakan Ahmed Şefik, Birleşik Arap Emirlikleri dönüşü 24 saat süreyle ortadan kayboldu. Bu sürenin sonunda ortaya çıkan Şefik adaylıktan çekildiğini açıkladı. 2018 yılının başında ise eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat’ın yeğeni Muhammed Enver Sedat tartışmalar esnasında Mısır’da serbest seçim ortamı olmadığından ötürü aday olmayacağını açıkladı.

Şu ana kadar beş olası aday, hapis tehdidi ya da çeşitli baskılar sonucunda yarış dışı kaldı. 29 Ocak adayların kaydolmak için son tarihi. Şu anda sadece Halid Ali’nin avukatı, solcu ve Zamalek futbol klubünün de başkanı olan Mortada Mansur aday olarak ortaya çıkabilir. Görünürde Sisi’yi zorlayabilecek başka bir aday bulunmuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.