Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Genelkurmay Sözcüsü Korg. McKenzie: “Türkiye, Koalisyon’un bir parçası ancak Afrin’de yaşananların Koalisyon’un genel çabalarına uygun olmadığına katılıyorum”

Pentagon Sözcüsü Dana White ve Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Kenneth McKenzie, ABD Savunma Bakanlığı’ndaki basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tabii ki esas gündem Afrin Operasyonu’ydu.

Güvenli bölge ile ilgili soruya cevaben Dana White, “Türkiye’yle çok yakın temaslar içindeyiz. Türkiye bir NATO müttefiki ve meşru güvenlik kaygıları var. Bu nedenle onlarla işbirliği içerisinde kalmaya devam edeceğiz. Tüm tarafların, ortak tehditin IŞİD olduğunu unutmaması gerekiyor ve bu misyona bağlı kalmalıyız” dedi. General McKenzie ise White’ın dediklerine ek olarak “Türklerle güvenli bölge ihtimali hakkında konuşmaya devam ediyoruz. Birkaç yıldır farklı ihtimaller üzerinde çalışıyoruz ancak henüz nihai bir karara ulaşmadık” dedi.

McKenzie, “Türkiye’nin Afrin’deki operasyonu ve buradaki tüm operasyonların, bölgedeki denkleme çatışmayı katarak, Suriye’de bulunmamızın asıl sebebi olan IŞİD’le savaşmaya odaklanmamızı engellemesi olumsuz bir şey” dedi.

McKenzie’nin açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Öte yandan şunu söylemem gerekir ki; Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını ve bu sorunlarla yakından ilgilenmelerini tanıyoruz. Aynı zamanda Türkiye, kendi topraklarında aktif bir isyanın olduğu tek NATO ülkesi, tüm bunları anlıyoruz”

ABD’nin Kürtlere silah sağlaması ve onları eğitmesine ilişkin bir soruya cevaben:

“Son olarak şunu söylemek istiyorum: Afrin’deki Kürtlerin hiçbirini eğitmedik ya da bunlara ekipman sağlamadık. Bildiğiniz gibi biz Fırat Vadisi’ne, daha güneye ve doğuya odaklanmış durumdayız.”

“Onlara sağlanan silahları kesinlikle takip ediyoruz, bu silahların hiçbir şekilde yanlış kişilerin ellerine geçmemesi için çalışıyoruz. Ve bu konularda Türklerle istişarelerimizi sürdürüyoruz.”

McKenzie: “Türkiye’de buradaki Koalisyon güçlerinin bir parçası. Her konu hakkında Türkiye’yle koordineli çalışıyoruz.” 

Bir gazeteci McKenzie ve White’a şu soruyu sordu: “Eğer Türkler Menbiç’e ilerlerse buna nasıl bir yanıt verilecek? Ve ABD ordusu Afrin Operasyonu’na ilişkin olarak ne zaman haberdar edildi?”

McKenzie: “Bu operasyonların devam etmesinin faydalı olmayacağını düşünüyoruz ve bu operasyonları asgari ölçeğe çekmeleri için Türklerle çalışıyoruz. Menbiç’e geçecekler mi, bilmiyorum. Varsayımsal olarak da yorum yapmak istemiyorum.”

“Operasyonun başlamasından önce bize bilgi verildi ve bilgiyi direkt olarak Türkiye verdi”

İncirlik üssü hakkında sorulan bir soruya yanıt vermek istemeyen McKenzie, şunu da söylemeyi ihmal etmedi: “Biz işimiz gereği, sürekli olarak alternatifler üzerine çalışırız ve çok çeşitli alternatiflerimiz var” dedi.

McKenzie: “Türkiye Koalisyon ile birlikte birçok şey yaptı. Ancak Afrin’de yaşananların Koalisyon’un genel çabalarına uygun olmadığına katılıyorum”

Bir gazetecinin “Türkiye Dışişleri Bakanı, ABD birliklerinin Menbiç’ten çekilmesini istedi. Şu an için böyle bir plan var mı” diye sorması üzerine McKenzie, “bu siyasi bir mevzu, buna yanıt vermeyeceğim” dedi. Başka bir gazetecinin “bunun siyasi değil askeri bir mesele olduğunu” yinelemesi üzerineyse Dana White, “Türkiye’yle konuşmayı sürdürüyoruz. Türkiye’nin önemli bir ulusal güvenlik sorunu var ve bu konuda onlara destek veriyoruz. Öte yandan ortak tehdidimiz IŞİD ve bu konuda yapacaklarımız nihayete ermedi. O yüzden Türkiye’ye operasyonun şiddetini azaltmak konusunda telkinde bulunduk” dedi.

Bunun üzerine, “ABD’nin YPG unsurlarına yönelik desteğinin amacı ne? Bu unsurlar görevlerini bırakıp Menbiç’e giderlerse bunun ne gibi sonuçları olur” sorusuna cevabense “Eğer birileri IŞİD’le savaşı bırakıp başka bir yere giderse, bu IŞİD’le mücadelede bir kişi eksilmemiz anlamına gelir. Bu, bizim için önemli bir kaygı ve bunu engellemeye çalışıyoruz. Bizim için esas odak noktası, IŞİD’le savaş” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.