Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Viyana ORF Radyo Senfoni Orkestrası’nın yönetimine ilk kez bir kadın getirildi

Dünyanın en büyük orkestra şeflerinden olan Amerikalı Marin Alsop, Viyana ORF Radyo Senfoni Orkestrası’nın yönetimine getirildi. Bu göreve getirilen ilk kadın olan Alsop, klasik müziğin şehri olarak tanımladığı Viyana’da bu görevi yapacak olmaktan onur duyduğunu söyledi.

Alsop, kadınları aralarına almada hayli ağır davranan klasik müzik orkestra şefliği görevine getirilmesinin yabana atılmayacak denli önemli olduğunu teslim etmekle beraber, bu alanda ‘ilk kadın’ olmanın ‘haber değerini yitirmesini’ umduğunu sözlerine ekledi:  

“İlk olmak beni onurlandırdı, ancak bu yüzyılda, hala daha kadınlar için ‘ilkler’ olabilmesi de beni bir o kadar şaşırtıyor.”  

Alsop, Eylül 2013’te de İngiliz BBC televizyonunun 1996’dan bu yana her yıl düzenlediği ‘Proms in the Park’ adlı müzik festivalinin ünlü son gecesinde (Last Night of the Proms) orkestra şefliği yaparak yine bir ilki gerçekleştirmişti.

Alsop o gece yaptığı konuşmada, gecenin, ‘(kadınların) klasik müzik camiasına daha fazla dahil edilmesi yolunda doğal bir ilerleme’ olarak görülmesini umduğunu söylemişti.  

Viyana’daki klasik müzik camiası özellikle kadınlara karşı tutucu tavrıyla biliniyor. Bu tutumundan ötürü tepki çeken bir diğer orkestra olan Viyana Filarmoni Orkestrası (VFO) bünyesinde 26 yıldan bu yana arp çalar olan Anna Lelkes’in orkestra içindeki varlığı kadın olmasından ötürü gizli tutuluyor, dinletiler televizyondan yayınlanacak olduğunda Lelkes’in yalnızca ellerinin görünmesine izin veriliyordu.

VFO ilk defa 20 yıl önce, toplumsal baskılara dayanamayarak, kadınları da resmi olarak kabul edeceğini duyurmuştu. Bugün dahi büyük ölçüde erkeklerden oluşan Orkestra, yapmış olduğu resmi duyuruya rağmen kadınları aralarına almada isteksiz davranıyor.

“#MeToo kampanyasının saman alevi gibi parlayıp sönmemesini umuyorum

Orkestra şefi James Levine ve Charles Dutoit’in cinsel taciz suçlamaları neticesinde görevlerinden alınmasıyla klasik müzik camiasına da sıçrayan #MeToo kampanyası hakkında da konuşan Alsop, tartışmanın, kadınların ilerlemesine dair farkındalığın büyütülmesini teşvik edeceğini umduğunu belirtti:  

“#MeToo bence ileriye doğru atılmış büyük bir adımdı; ancak bunun saman alevi gibi parlayıp sönmesinden endişeliyim. Ben aynı zamanda aktif olarak, kadınların ihtiyaçları olan deneyimi edinebilecekleri ve görünür olmalarını sağlayacak yeni fırsatların üretilmesi için çabalamak gerektiğini düşünüyorum.  (…) ki bu yalnızca olumsuz değil, aynı zamanda eşitliğin daha ileri taşınabilmesi açısından kadınların ve erkeklerin eğitilmesini sağlayacak bir olumlu harekete dönüşebilsin”.

Klasik müzik camiasında cinsel tacizin tarihsel süreçte adeta teamül halini aldığını söyleyen Alsop, bu nedenle ifşa dalgasının süreceğini tahmin ettiğini söyledi ve failleri koruyanlara sessizliği bozma çağrısında bulundu:   

“Çünkü pek çok insan onları korudu ve sessiz kaldı. Ben inanıyorum ki gelecek kuşaklar için hepimiz ayağa kalkıp bu manzarayı değiştirecek cesareti kendimizde bulabilmeliyiz. ”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.