Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katar-ABD ilişkileri giderek iyileşiyor: 10 bin Amerikan askerine daha yer açılıyor

Katar ve ABD’nin bölgesel krizler ve terör finansmanı iddialarından ötürü bir süredir bozuk olan ilişkileri onarım sürecine girdi. Katar Savunma Bakanı’nın dün gerçekleştirdiği Washington ziyaretinde ABD hükümetiyle Katar arasında çok yönlü yeni sözleşmeler imzalandı. Katar Savunma Bakanı Halid Bin Muhammed El Atiye ve ABD’li mevkidaşı James Mattis ve heyetler arasında yapılan görüşme sonrasında, El Atiye ABD’nin Katar’daki mevcut hava üssünün (El Udeid) altyapısının genişletileceğini açıkladı.

Katarlı bakan, “ABD’li müttefiklerimizin burada aile ortamında çalışmaları için üsse 200 yeni ev ve 10 bin kişiyi daha ağırlayacak altyapı sağlayacağız” dedi. Ev dışında, üssün askerlerin daha iyi yaşaması ve Ortadoğu bölgesinde askeri operasyonlarını sürdürürken rahat olması için üssün altyapısının iyileştirileceği açıklandı.

1

El-Udeid hava üssünün bölgesel önemi

ABD ve Katar arasındaki askeri işbirliği 1991 yılında Körfez savaşı zamanında başlamıştı. 2003 yılında Irak savaşı başlamışken, ABD, Suudi Arabistan’daki askeri üssünü El Udeid’e taşımıştı. ABD’nin Katar’daki hava üssü bölgede en önemli üslerden biri olarak görülüyor. ABD hava kuvvetlerinin merkez kumandası burada gerçekleşiyor. Katar Savunma Bakanı toplantı esnasında üssün terörizme karşı önemli görevler yerine getirdiğinin altını çizdi. ABD’nin ve koalisyon uçaklarının havada yakıt ikmallerinin yüzde 80’inin bu üs tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Bakan, “kuşlarınızı havada tutan biziz” dedi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis de bölgede Katar’ın eski bir dost ülke olduğunu ve iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin harika bir şekilde korunduğunu ifade etti. Mattis, Katar’ın bölgede ABD’nin IŞİD’e karşı verdiği mücadelede ve Başkan Donald Trump’ın Güney Asya stratejisinde önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.

ABD Savunma Bakanı James Mattis
ABD Savunma Bakanı James Mattis

Terörün finansmanına karşı ikili anlaşmalar ilişkileri yumuşattı

Katar ve ABD arasındaki ilişkiler Trump yönetiminde yara almış ve son olarak Suudi Arabistan’ın Katar’ı terörizmi finanse etmekle suçlamasıyla giderek kötü bir hal almıştı. Başkan Trump, bu kriz esnasında Katar’ın terörizmi çok yüksek bir seviyede finanse ettiğini dile getirmişti. Ancak bu süreden sonra Katar ABD ile diplomatik anlaşma yollarına giderek, terörün finansmanını engelleme konusunda anlaşmalar gerçekleştirdi. Bu krizden sonra yapılan anlaşmalardan birine göre, ABD’li yetkililer Katar’da savcılıklarda görevlendirilecek ve istihbarat akışı yönünde teröre yardım ettiği anlaşılanların hesapları dondurulacak, seyahat yasağı konacak. Bu, tüm Körfez ülkeleri içinde ABD açısından en ileri anlaşma olarak görülüyor. Tüm bunların ardından, Trump bu ayın başında yaptığı açıklamada Katar’ı terörizme karşı savaştaki işbirliğinden ötürü övdü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.