Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahkeme, Assange hakkında yakalama kararının devam etmesine hükmetti

Hakkında tecavüz soruşturması yürütülen İsveç’e iade edilmemek için İngiltere’deki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınan ve altı yıldır burada yaşayan Wikileaks kurucusu Julian Assange hakkında Westminster Sulh Ceza Mahkemesi yakalama kararının devam etmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca Assange’ın mahkemeye gelmeyerek suç işlediğini belirtti.

Assange 2010 yılında ABD’ne ait 250 binden fazla gizli belgeyi yayınlamıştı. Aynı yıl İsveç’te hakkında tecavüz soruşturmasıyla karşı karşıya kalmıştı. Londra’da Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınan Assange, elçilikten dışarı adım attığı an tutuklanma riskini taşıyor. Ancak İsveç’te yürütülen soruşturma 2017 yılında kapandı. Dolayısıyla Assange, hakkında İngiltere’de bulunan yakalama kararının bir anlamı kalmadığı görüşünde. Ancak mahkeme, 2010’da kefalet ile serbest kalan Assange’ın yaptığı başvuruyu Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınarak kefalet koşullarını ihlal ettiği gerekçe göstererek yakalama emrinin devamına hükmetti. Mahkeme Assange’ın bizzat mahkemeye gelmesini ve suçsuzluğunu kanıtlamasını istiyor.

Assange ise bu yakalama kararı üzerinden kendisinin ABD’ye iade edileceği bir sürecin başlayacağı görüşünde, dolayısıyla hakkındaki kararın düşmesini istiyor. Julian Assange, kararın açıklanmasının ardından Twitter’dan bu karara duyduğu şaşkınlığı dile getirdi, kararın hatalı olduğunu savundu ve temyiz sürecinin 3 ay olduğunu hatırlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.