Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ayhan Dil yazdı: Matematiğin gözde çocuğu “Pi”

Bugün Dünya Pi Günü. Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Ayhan Dil, 1988’den bugüne kutlanan Pi günü ile ilgili Bilim Akademisi’nin oluşturduğu popüler bilim platformu sarkac.org için bir yazı kaleme aldı. Yazısında önce “Pi sayısı nedir?” sorusunu yanıtlayan Dil, yazının devamında Pi sayısının önemine ve Pi sayısıyla ilgili enteresan bilgilere yer verdi.

Bunlardan biri, zamanda geçmişe bir yolculuk yapılabilseydi π yerine τ (tau) kullanılabileceğini söylediği şu bölüm:

“Hemen hemen bütün matematikçiler π sayısının matematikteki en önemli sayı olduğu konusunda hemfikirdir. Ancak π sayısını kullanan formüllere ve bunların uygulamalarına bakarsanız, göreceksiniz ki birçoğunda π sayısı 2 ile çarpılmış bir şekildedir. Yunan alfabesi harflerinden  τ (tau) bu değeri temsil etmek için kullanılır:

τ=

Birçok kişi inanıyor ki; eğer zamanda geri gidebilseydik ve π sayısını değiştirebilseydik, matematiksel formülleri ve başlıca trigonometrik konseptleri π yerine τ  kullanarak daha basit şekillerde ifade edebilirdik.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.