Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Slovakya’daki gazeteci cinayeti soruşturmasında bir İtalyan işadamı tutuklandı

Slovakya’da mafya ve siyaset arasındaki ilişkileri araştıran gazeteci Jan Kuciak ve nişanlısının öldürülmesinin yankıları sürüyor. Dün ülkenin başkenti Bratislava’da, Kuciak’ın yarım kalan araştırmasında adı geçen bir İtalyan işadamı tutuklandı.

Deutsche Welle’nin haberine göre; Slovakya Başsavcılığı’ndan dün yapılan açıklamada; Antonino Vadala isimli İtalyan işadamının ülkenin doğusundaki Michalovce kasabasında, uyuşturucuyla bağlantılı suçlardan tutuklandığı duyuruldu. Açıklamada ayrıca Vadala hakkında Avrupa çapında yakalama emri bulunduğu ve İtalya tarafından iadesinin istendiği belirtildi.

Vadala’nın adı; geçtiğimiz ay nişanlısıyla birlikte evinde silahlı sonucu öldürülen gazeteci Jan Kuciak’ın yarım kalan ve bir kısmı ölümünden sonra yayınlanan araştırmasında geçiyordu. Araştırmada, özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren mafya kökenli grupların ve bazı İtalyan işadamlarının Slovakya’daki siyasilerle illegal para ilişkileri içerisinde oldukları iddia ediliyordu. Kuciak’ın iddiasına göre Antonino Vadala, Slovakya Başbakanlık Ofisi’nde çalışan iki yetkiliyle yasadışı iş ilişkileri içerisinde bulunuyordu. Vadala hakkında Avrupa çapında yakalama kararı talep eden İtalya’nın Venedik kentindeki mahkemenin başsavcısı Bruno Cherchi, Vadala’nın “uluslararası uyuşturucu ticareti ve kara para aklama” işleri yürüten bir grubun üyesi olduğu yönünde bir soruşturma bulunduğunu açıklamıştı. Vadala ise, Kuciak’ın araştırmasının yayınlanmasının ardından hakkındaki iddiaları reddetmişti.  Antonino Vadala, gazeteci Kuciak’ın ölümünün ardından Slovakya’da tutuklanan yedinci İtalyan vatandaşı oldu. Ancak Kuciak’a düzenlenen silahlı saldırıda tetiği çekenlerin kimlikleri henüz açıklığa kavuşmadı.

Kuciak’ın ölümü, Slovakya’da komünizmin çöküşünden sonraki en büyük protesto gösterilerine neden olmuştu. Ülkede dün İçişleri Bakanı Robert Kalinak istifa ederken, muhalefetin talebiyle önümüzdeki hafta üç partiden oluşan koalisyon hükümeti hakkında parlamentoda güvenoylaması yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.