Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya: “İngiltere’ye müteşekkiriz, sinir gazlı suikast suçlaması seçime katılımı arttırdı”

Rusya’da dördüncü kez, altı yıllığına daha devlet başkanlığı koltuğunda kalacak olan Vladimir Putin, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra, beşinci bir dönem için daha yarışa girip girmeyeceğini soran muhabire, “çok komiksiniz, 100 yaşıma kadar burada kalmayı düşündüğümü sanmıyorsunuz herhalde değil mi?” diye yanıt verdi gülerek. Putin’in keyfi yerindeydi. Kazanacağını biliyordu zaten ama katılım da beklenenin üstündeydi. Putin’in seçim kampanyasını yürüten Andrei Kondrashov, 10 gün önce %50 – 60 arası bir katılım beklediklerini ama İngiltere’nin eski Rus casusu Sergei Skripal ve kızı Yulia’nın zehirlenmesinden Rusya’yı sorumlu tutmasıyla, sandığa gidenlerin sayısının arttığını söyledi: “Dolayısıyla bu yüksek katılım (%63) için İngiltere’ye teşekkürü borç biliriz”

İngiltere’nin Skripallere suikast için Rusya’nın geliştirdiği askeri tip bir sinir gazı olan Noviçok’un kullanıldığı iddiasını yanıtlamadığı için 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı ardından, Kremlin de, misilleme olarak St. Petersburg’daki İngiltere Konsolosluğu’nu ve British Council’i kapatarak 23 İngiliz diplomatı sınır dışı edeceğini duyurmuştu. Putin Moskova’nın seçimlerden ve Dünya Kupası müsabakalarından önce böyle bir saldırıyı düzenleyeceğinin düşünülmesini “saçmalık” olarak nitelendirirken, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Cumatresi günü Noviçok tipi sinir gazlarının kaynağının “1990’lı yıllarda bu konuda araştırmalar yapan Çekya, Slovakya, İngiltere ve İsveç olabileceğini” ileri sürdü. Çekya yönetimi ise, bu açıklamaya tepki gösterdi. Çek yetkililer Moskova’yı dikkatleri İngilizlerin yürütttüğü soruşturmanın üzerinden çekmeye çalışmakla suçlarken, Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretilmesi, Stoklanması ve Kullanılmasını yasaklayan anlaşmaya bağlı olduklarını bildirdiler.

İngiltere soruşturma ile ilgili yeni bilgi paylaşmadı. Ama Amerikan medyası, Amerikalı istihbarat yetkililerine dayanarak Noviçok adlı sinir gazının, toz hale getirilerek Skripallerin otomobillerinin havalandırılmasına karıştırılmış olabileceğini yazdı. Geçen yaz Manchester Arena’ya düzenlenen bombalı saldırı ardından istihbarat bilgilerinin benzer şekilde Amerikan medyasına sızması üzerine İngiltere geçici olarak İstihbarat işbirliğini askıya almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.