Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de Austin bombacısı tartışması: Terörist mi yoksa sınanmış ve tepkili bir genç mi?

ABD’de haftalardır Texas’a bağlı Austin kentinde bombalı eylemler düzenleyen ve son olarak polis tarafından yakalanacağını anlayınca kendini patlatan Mark Anthony Conditt ciddi bir tartışma konusu oldu. Bombalı saldırılarda iki kişi hayatını kaybetmiş ve bir çok insan yaralanmıştı. Tıpkı daha önceki silahlı saldırılarda olduğu gibi ABD’de yine beyaz genç saldırganın kimliği ve olayın nasıl tanımlanacağıyla ilgili bir tartışma başladı: saldırgan hayatın sillesini yemiş ve buna tepki gösteren beyaz bir genç mi yoksa kamuya korku salan bir terörist mi?

Austin Polis Şefi: “Sorunlarla mücadele eden genç bir adamın çığlığı”

Kolluk kuvvetleri adına açıklama yapan yetkililer saldırgan için terörist sıfatını kullanmaktan kaçınıyorlar. Bunun yerine hayatında zorluklarla karşılaşmış bir gencin tepki olarak bu saldırganlığa büründüğünü ifade ediyorlar. Son olarak Austin polis şefi Brian Manley, saldırganın önceden kaydettiği 25 dakikalık bir videoyu izledikten sonra “Videoda Conditt’in terörden ya da nefretten bahsetmediğini” söyledi. Manley dünki basın toplantısında ise bu saldırıların kendi hayatında sorunlarla baş eden genç bir adamın çığlığı olduğunu belirtti. Beyaz Saray basın sözcüsü de attığı tweette olayın henüz terörizm ile bir bağı olmadığnı yazdı.

2332323232

Bunun üzerine sosyal medyada büyük bir tepki oluştu. İnsanlar saldırgan beyaz değil siyah ya da Müslüman olsa aynı değerlendirilmezdi deyip yetkilileri eleştiriyorlar. Komedyen Kumail Najani ise saldırganı bu şekilde nitelemenin beyaz ayrıcalığının zirve yaptığı nokta olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.