Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan Maliye eski Bakanı Varufakis yeni partisiyle 2019’da Çipras’a rakip olmaya hazırlanıyor

Yunanistan eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis kurduğu yeni siyasi parti ile eski partisi Syriza ve lideri Başbakan Çipras’a rakip olmaya hazırlanıyor. Bakanlıktan istifasının ardından 2016 Şubat’ında kısaca “DiEM 25” (Avrupa’da Demokrasi Hareketi – Democracy in Europe Movement 2025) olarak bilinen Avrupa çapındaki yeni bir sol hareketin kurucu üyeleri arasında yer alan Varufakis, Pazartesi günü (26 Mart) Yunanistan’da kendi siyasi partisini resmen kurduğunu gün boyu sürecek bir etkinlikle duyuracak (https://diem25.org/diem25-political-contender-in-greece/ )

Atina Üniversitesi’nde İktisat Teorisi Profesörü olan Varufakis, Ocak 2015 genel seçimlerinde, SYRIZA’nın iktidara gelmesinin ardından Yunan parlamentosuna seçilmiş ve 27 Ocak 2015 tarihinde Aleksis Çipras’ın yeni hükümetinde Maliye Bakanı olarak göreve başlamıştı. Ancak Varufakis, Yunanistan’ın Avrupa Birliği’ne olan borçlarının ödenmesi sürecindeki müzakerelerde kredi verenlerin şartlarına direndiği için, adeta istenmeyen kişi ilan edilmişti. Nitekim sözkonusu şartlara bağlı kemer sıkma politikalarıyla ilgili Temmuz 2015’teki referandumdan kendi görüşleriyle uyumlu ‘hayır’ oyu çıkmasına rağmen, Varufakis AB’nin tepkisi nedeniyle sonuçların üstünden 24 saat geçmeden görevinden istifa etmişti. Yunan siyasetçi, nitekim, yeni partisinin kuruluşunu duyuruken, 3 yıl önceki bu referanduma atıfta bulunarak, ‘hayır’ sonucuna rağmen kemer sıkma politikaları dayatıldığı için Yunan halkının kandırıldığını savundu.

DİEM25 Avrupa’da sınırları, geçmişe bağlı siyasi görüşleri aşarak her yere ulaşacak siyasi bir hareket olmayı, Avrupa Birliği’nin kurum olarak şeffaflaşmasını amaçlıyordu. Varufakis’in Yunanistan’daki yeni partisi de, benzer bir amaç doğrultusunda sınırların olmadığı bir Avrupa vizyonu ile ilerici, enternasyonal bir çizgide durmayı hedefliyor.

Yunanistan’da bir sonraki genel seçim tarihi 20 Ekim 2019.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.