Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, Kuzey Kore lideri Kim’in Pekin ziyaretini doğruladı

Çin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un Pekin’i ziyaret ettiğini doğruladı. Resmi haber ajansı Şinhua, Kim’in geçen pazar gününden çarşamba’ya kadar “gayrı-resmi” bir ziyaret için başkente geldiğini ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştüğünü duyurdu.

Geçen haftasonu, Kim’in zırhlı bir trenle Pekin’e gittiğine dair söylentiler çıkmıştı. Şi ile Kim’in birlikte görüntülerini de yayınlayan Şinhua, Kuzey Kore liderinin Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılmasını desteklediğini duyurdu: “Güney Kore ve ABD iyi niyetli çabalarımıza yanıt verir, barışın gerçekleşmesi için ileriye yönelik ve eşzamanlı adımlar atarak bir barış ve istikrar atmosferi yaratırsa, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması sorunu çözülebilir.” 

kim şi

Trump görüşmesi öncesi Pekin’de hazırlık

Pyongyang yakın dönemde beklenmedik diplomasi hamleleri yapıyor; Kim’in kız kardeşi Kim Yo-Jung başkanlığındaki heyet şubat ayında Güney Kore’de düzenlenen Kış Olimpiyatları’na katılmıştı. Kuzey Kore liderinin de Nisan’da Güney Kore lideri Moon Jae-in ile biraraya gelmesi bekleniyor. Kim, ABD Başkanı Donald Trump’la da muhtemelen Mayıs’ta görüşecek. 2011’den bu yana iktidarda olan Kim’in Pekin ziyaretinde Avrupa Birliği ile diyalog kurmayı istediğine dair açıklamalar yaptığı belirtiliyor. 34 yaşındaki Koreli liderin, en yakın müttefiki Pekin’e yaptığı ziyaretin bu görüşmeler öncesinde hazırlık amacı taşıdığı tahmin ediliyor. Kuzey Kore, ticaretinin yüzde 90’ından fazlasını Çin ile yapıyor ve bu ülkeden gıda yardımı ve enerji desteği de alıyor. İki ülke ilişkileri, ABD’nin nükleer tehdit gerekçesiyle bu ülkeye yönelik uluslararası ambargoları sıkılaştırmasına Çin yönetiminin de destek vermesi nedeniyle son dönemde gerilmişti.

yeşil tren

Babası da aynı trenle Pekin’e gitmişti

Kim’in Pekin gezisiyle ilgili Çin yönetimi tarafından bilgilendirildiklerini duyuran Beyaz Saray, gelişmeyi uygulanan “maksimum baskı politikasının” diyalog yönünde sonuç vermesi olarak değerlendirdi. Trump geçen ay Kuzey Kore lideri Kim ile yüz yüze görüşmeye hazır olduğunu bildirmişti. Kuzey Kore resmi haber ajansı da, ziyareti Kim’in “ilk yurtdışı seyahatim elbette ki Çin’in başkentine olacaktı” sözleriyle duyurdu ancak liderlerinin nükleer silahsızlanma konusundaki açıklamalarına yer vermedi. Kim’in, 2011 yılında babasının da Çin’e gitmek için kullandığı aynı yeşil zırhlı trenle yaptığı bu ziyaret dışında daha önce bilinen başka yurtdışı gezisi bulunmuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.