Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moskova açıkladı, Vaşington doğruladı: Trump’tan Putin’e Beyaz Saray daveti

Vaşington yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya lideri Vladimir Putin’i ikili zirve için “çok da uzak olmayan bir tarihte” Beyaz Saray’a davet ettiğini doğruladı. Haberi ilk olarak dün Kremlin duyurmuştu. Putin’in danışmanlarından Yuri Uşakov, Trump’ın seçim başarısını kutlamak üzere Putin’e telefon ettiğinde böyle bir görüşme teklif ettiğini söylemişti. Beyaz Saray da, 20 Mart’taki telefon konuşmasında konunun gündeme geldiğini, ikilinin görüşme için Beyaz Saray da dahil olası mekanları ele aldığını doğruladı ancak daha fazla detay vermedi.

İngiltere için casusluk yapan eski Rus istihbaratçı Sergei Skripal ve kızının 4 Mart’ta sinir gazı ile zehirlenmesi olayı sonrasında, Londra’nın Moskova aleyhinde başlattığı diplomatik misilleme kampanyasına en büyük destek ABD’den gelmişti. Trump’ın buna rağmen Putin’i yeniden devlet başkanı seçildiği için -üstelik adil yapıldığı tartışmalı bir seçim sonrasında, Ukrayna, ve Suriye krizlerine ve Batılı ülkelerdeki seçim süreçlerine Moskova’nın müdahale ettiğine dair iddialara rağmen- telefonla arayıp kutlaması eleştirilere neden olmuştu.

ABD ile Rusya karşılıklı sınır dışı ettikleri diplomatların yerine yenilerini gönderecek

ABD Dışişleri Bakanlığı ise dün, Skripal vakasıyla ilgili olarak sınırı dışı edilecek 60 Rus diplomatın yerine Moskova’nın yeni kişiler gönderebileceğini duyurmuş, haber Rusya karşısında İngiltere ile dayanışma blokunda zafiyet yaratabileceği iddiasıyla eleştirilmişti. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, ABD ve Rusya karşılıklı sınır dışı ettikleri 60’ar diplomatın yerine başkalarını gönderecek. Skripaller’e yönelik suikast giirişiminden Moskova’yı sorumlu tutarak Londra yönetimiyle dayanışan diğer Batılı ülkeler de Moskova ile benzer bir anlaşma yoluna gitti mi, şu aşamada bilinmiyor.

Trump’ın Putin’e davetini duyuran Yuri Uşakov, dünkü demecinde, Skripal vakası sonrasında yaşananlara atıfla, “arka planda böyle olaylar yaşanırken zirve planları yapmak güç ama sözkonusu davetle ilgili görüşmelerin başlayacağına inanmak istiyoruz” demiş ve eklemişti: “Bir gün, ama o tarihte ya da bu tarihte, ciddi ve yapıcı bir diyaloğun başladığını göreceğimizi ummak istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.