Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’nın, “suikast girişimini İngiltere ile birlikte soruşturalım” teklifi, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ndeki oylamada reddedildi

İngiltere için casusluk yapan eski Rus istihbaratçı Sergei Skripal ile kızına sinir gazı ile suikast girişiminde bulunulması olayıyla ilgili olarak, Rusya’nın soruşturmayı İngiltere ile ortak yürütme teklifi, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (KSYÖ) oylamasında reddedildi. Reuters’e konuşan bir yetkili, Rusya’nın 6’ya karşı 15 oyla kaybettiğini, 17 ülkenin çekimser kaldığını söyledi. Rusya’ya destek veren ülkeler, Çin, Azerbaycan, Sudan, Cezayir ve İran oldu.
İngiltere 66 yaşındaki Sergei Skripal ve 33 yaşındaki kızı Yulia’nın, 4 Mart’ta evlerinin bulunduğu Salisbury kentinde zehirlenmesinden Rusya’yı sorumlu tutuyor. KSYÖ’deki oylama sonrasında, Moskova Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) yarın (5 Nisan) konuyu görüşmek üzere toplantıya çağırdı. BMGK, İngiltere’nin sözkonusu suikast girişimini ilk olarak 14 Mart’ta, İngiltere’nin talebi üzerine görüşmüştü.

skripaller

KSYÖ’deki oylamadan sonra düzenlenen basın toplantısında, Rusya suikastte parmağı olduğu iddiasını bir kez daha reddetti ve İngiltere’nin iddiasına destek veren ülkeleri şiddetle kınayarak olayın bir “terör saldırısı” olduğunu savundu. Suikast girişimi ertesinde, İngiltere ve ABD dahil, 25 Batılı ülke toplam 150 Rus diplomatı ülkelerinden sınır dışı edeceklerini duyurarak, Londra’nın iddiasına destek vermiş, Rusya da aynı sayıda Batılı diplomatı ülkesinden göndererek mukabele etmişti. Ankara’da bulunan Rusya devlet başkanı Vladimir Putin oylama öncesinde, “aklı selimin” galip geleceğini umduğunu söyledi. Kremlin olayın İngiliz ve Amerikan istihbarat servislerinin bir provokatif bir eylemi olduğunu ima ediyor ve İngiltere’nin failin Rus devleti olduğuna dair iddiasını temellendirecek kanıtları kendisi ile de paylaşmasını istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.