Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD yaptırımları Rus ekonomisini sarsmaya devam ediyor

Geçtiğimiz hafta Rusya’ya uyguladığı yaptırımların kapsamını genişleten ABD, listeye bürokrat ve iş insanlarından oluşan 24 kişiyi ve 14 kuruluşu ekledi. Bu listeye eklenenlere baktığımızda Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Patruşev ile Gazprom Başkanı Aleksey Miller gibi isimleri görüyoruz. Bu haber Pazartesi günü Rusya hisse senetlerinde ve rublede sert düşüşlere neden oldu. Buna bir de Suriye’de Doğu Guta’da yaşanan kimyasal saldırı sonrasında artan Rusya – ABD gerilimi eklenince Rus Rublesi Pazartesi yaşadığı kayıpları daha da artırdı.

Bugün ruble dolar karşısında %5 değer kaybederken RTS endeksinde kayıplar %4’ü aştı. Rusya 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi bugün %3,29 artarak %7,54’e yükseldi. Ayrıca, 5 yıllık CDS fiyatları 5 baz puan yükseldi. Piyasalardaki bu sert hareketlerden endişe eden Rusya, üç yıl aradan sonra ilk kez ruble cinsinden tahvil ihalesini iptal etti. Çarşamba günü yapılması planlanan ihlale en son 26 Ağustos 2015’de piyasalardaki dalgalanmadan dolayı iptal edilmişti.

Rus borsalarındaki satış dalgasından en çok etkilenen şirketler ABD yaptırımların tabi olan Rus şirketleri. Aluminyum devi Rusal’ın CEO’su Oleg Deripaska, hisselerin Hang Seng’de %50 düşmesi ile 4,5 milyar kayba uğradı. Aynı sebepten ötürü Viktor Vekselberg da 2,3 milyar yitirdi. Rusal yönetimi şirketin temerrüte düşebileceğini açıklamak zorunda kaldı. Hisseler Moskova borsasında %29 düştü.

Rus şirketleri Rusya ekonomi için taşıdığı anlam diğer birçok ülkedeki durumdan farklı. Çünkü Rus ekonomisi Putin’e yakın birkaç iş insanı üzerinden şekilleniyor. O isimlere gelen yaptırım kararı doğrudan Rus ekonomisini ciddi şekilde etkiliyor. Ortadaki tabloyu daha iyi anlayabilmek için şu veri yeterli olacaktır: Rus şirketlerin vergi cenneti ülkelerdeki off-shore hesaplarında tuttuğu paranın Rusya’nın bir yıllık GSYH’ına yakın olduğu tahmin ediliyor.

ABD’nin bu hamlesinin cevapsız kalmayacağını söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Piyasada güçlü negatif trendler var. Bu kısmen piyasa trendlerinden kısmen de yaptırımların duygusal etkisinden olabilir. Bir düzeltme olacaktır” dedi.

 

 

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.