Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğu Guta’daki kimyasal saldırı iddiasının ardından gergin bekleyiş sürüyor

Beşar Esad rejiminin Doğu Guta’da kimyasal silah kullandığı iddiaları ardından, ABD ile Rusya’nın Suriye’de doğrudan karşı karşıya gelme olasılığı arttı. Dün Amerikan ordusunun generalleriyle, kabinesi ve ulusal güvenlik danışmanları ile toplantı yapan ABD Başkanı Donald Trump, “kısa süre içinde”, “etkili bir yanıt” verileceğini söylerken, Kremlin de Washington’u herhangi bir askeri müdahalenin “vahim sonuçlar”ı olacağı konusunda uyardı.

Toplantının açılışında verilecek tepki konusunda her tür seçeneğin masada olduğunu söyleyen Trump, kararın ise 24 ila 48 saat içinde alınacağını bildirmişti. Trump; “şu sıralar durum analiz ediliyor. Askeri liderlerle de görüşüyorum. Suriye’deki korkunç saldırıyı Rusya mı, Suriye mi, İran mı yoksa hepsi birden mi yaptı, bunu anlayacağız” dedi. Suriye ve Rusya kimyasal silahlı saldırı iddialarının “kurmaca” olduğunu savunuyor. Nitekim Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da konuyla ilgili açıklamasında kimyasal saldırı iddialarının “provokasyon” olduğunu söyleyerek, “askeri uzmanlarımız buraya gitti ve sivillere karşı klor ya da diğer kimyasal maddelerin kullanıldığına dair herhangi bir iz bulmadı” dedi.

ABD ve Rusya arasında tırmanan gerginlik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin dünkü Suriye konulu toplantısında da kendini gösterdi. ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley ise Güvenlik Konseyi harekete geçse de geçmese de ABD’nin saldırıya yanıt vereceğini söylerken, Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi, ABD’nin olası bir Suriye saldırısının “çok ağır sonuçları” olacağı uyarısını yaptı.

ABD kendi hazırladığı ve Güvenlik Konseyi’ne sunduğu bir karar tasarısının bugün oylanmasını istiyor. Söz konusu tasarı kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddiaların araştırılması için Birleşmiş Milletler bünyesinde bağımsız bir inceleme mekanizmasının kurulmasını öngörüyor. Tasarıda ayrıca, kimyasal silah kullanımı kınanıyor.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzia, ABD’nin sunduğu karar tasarısının “durumu daha da kötü bir hâle getireceği için kabul edilemeyecek unsurlar” içerdiğini belirterek metne tepki göstermişti.

Güvenlik Konseyi’nde bir karar tasarısının kabul edilebilmesi için geçici üyelerin dokuzu ile ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan oluşan daimi üyelerin tamamının lehte oy kullanması gerekiyor. Rusya, Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye ilişkin karar tasarılarını bugüne kadar 11 kere veto etti.

ABD Başkanı Donald Trump geçen Nisan ayında yine kimyasal silah kullanıldığına dair iddialar üzerine Suriye’deki bir hava üssüne bombardıman düzenlenmesi talimatı vermişti. Trump henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmamış olan bu son iddia gündeme gelir gelmez ise, ilk kez Rusya lideri Vladimir Putin’in adını da anarak Moskova ve Şam’ın “ağır bedel ödeyeceklerini” söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.