Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belçika’da üç şirkete, Suriye’ye yasaklı kimyasal madde sattıkları için dava açıldı

Belçika’da üç şirkete, Suriye’ye 2014-2016 yılları arasında, sarin gazı yapımında da kullanılabilen izopropil adlı kimyasal maddeyi sattıkları gerekçesiyle dava açıldı.

Kimyasal Silahların Yayılmasını Önleme Örgütü’nün talebiyle 2013 Temmuz ayında Suriye’ye bir dizi kimyasal maddenin satışına uluslararası yasak getirilmişti.

suriye kimyasal

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, AAE Chemie Trading, Anex Customs ve Danmar Logistic adlı şirketler, satış için Belçika gümrük makamlarının onay aldıklarını iddia etmişlerse de, Suriye’ye ithalat yasağını delmediklerini kanıtlayacak ilgili belgeleri adli makamlara sunmamışlar.

Bileşiği 3 karbon, 8 hidrojen atomu olan izopropil (izopropil alkol olarak da biliniyor) genellikle temizlik ve leke çıkartma amacıyla temizlik ürünlerinde ve boya ve cilalarda bulunuyor. Ancak sarin gazı gibi kimyasal silah yapımında da kullanılabiliyor.

İlk duruşmaları için 15 Mayıs tarihi verilen üç şirket, mahkeme tutanaklarına göre Mayıs 2014 ile Aralık 2016 tarihleri arasında Suriye’ye 168 ton izopropil, 219 ton aseton ve 77 ton methanol sevk etmiş.

Kimyasal silah denetçilerine Duma’da ateş açıldı

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nden (OPCW) uzmanlar, 7 Nisan’daki bombardımanda rejim tarafından kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını tespit etmek üzere Suriye’de bulunuyorlar. Ancak Duma’da kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen bölgeye girişlerine günlerdir izin verilmemişti. Ekip nihayet izni aldığında ise, OPCW Direktörü Ahmet Üzümcü’nün açıklamasına göre, saldırı bölgelerinden birinde bu kez silahla ateş açıldı. Üzümcü çalışmaların ertelendiğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada OPCW denetçilerinin bölgeye gitmesinin geciktirilmesi sonucunda kanıtların bozulacağı uyarısı yapmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.