Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’nın Bavyera eyaletinde Haziran’dan itibaren resmi binalara haç asılacak

Almanya’nın Bavyera eyaletinin hükümeti, 1 Haziran 2018’den itibaren eyalete bağlı devlet dairelerinde haç asılmasını kararlaştırdı.

Katolik mezhebine bağlı insanların çoğunluğu oluşturduğu Bavyera eyalet hükümetinden konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Almanya’nın ve Bavyera’nın hukuk ve toplum düzeninin görünür bir işareti olarak,1 Haziran 2018 tarihinden itibaren, eyaletteki her devlet dairesinin girişinde görünür bir yerde ve büyüklükte olacak ve Bavyera’nın tarihi ve kültürel mirasını vurgulayacak şekilde haç asılmasına karar verilmiştir. Haç; Hıristiyan Batı toplumlarının kültürel kimliğini yansıtan temel semboldür”.

Bununla birlikte haç asılması kararı federal yönetime bağlı binalarda değil, yalnızca Bavyera eyaletine bağlı resmi binalar için geçerli olacak.

Bavyera eyaletinde başbakanlığı, Başbakan Angela Merkel’in muhafazakar Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi’nin (CDU) kardeş partisi olan ve yalnızca bu eyalette faaliyet yürüten Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nden (CSU) Markus Söder yürütüyor. Söder görevi yaklaşık bir ay önce, partinin lideri olan ve yeni hükümette içişleri bakanlığını üstlenen Horst Seehofer’den devralmıştı. Seehofer ise bakanlık görevine başlamasının hemen ardından söylediği, “İslam Almanya’ya ait değildir” sözleriyle gündemi uzun süre meşgul etmişti.

Eyaletin yeni başbakanı Markus Söder ise, Twitter hesabından eyalet hükümetinin yeni aldığı devlet dairelerine haç asılması kararını duyurdu. Elinde büyük bir haçla, hükümet binasında poz veren Söder, haçın Hıristiyan değerlerin ve Bavyera kültürünün bir sembolü olduğunu söyledi, konunun dinle değil “kimlikle” ve “Hıristiyanlığın kültürel etkisiyle” ilgili bir mesele olduğunu savundu. Söder ayrıca; haçın dini değil kültürel bir sembol olduğu için “devletin tüm dinlere eşit şekilde davranma sorumluluğu”nu ihlal etmeyeceğini de belirtti.

Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Schuster: “Yahudiler büyük şehirlerde kippa ile dolaşmasın”

Öte yandan; Yahudiler’e karşı saldırı ve nefret suçlarının son zamanlarda artış gösterdiği Almanya’da, son olarak başkent Berlin’de Yahudiler’e özgü bir başlık olan kippa takan iki gencin saldırıya uğramasının ardından,  Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Jozef Schuster, Yahudiler’e Almanya’nın büyük kentlerinde kippa takarak dolaşmama ve dikkatli olma çağrısı yaptı. Ayrıca; Almanya’nın çeşitli kentlerinde bugün anti-semitist saldırılara karşı protesto eylemleri düzenlenecek.

Diğer yandan Almanya’daki Müslümanlar’ın çatı kuruluşu olan Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Ayman Mazyek de bir Alman gazetesine yaptığı açıklamada, anti-semitizmin ve ırkçılığın İslam’da büyük günahlardan olduğunu ve İslam’ın temel değerlerine aykırı olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.