Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nikaragua’da son 40 yılın en büyük sokak eylemleri

Washington Post’ta çıkan ve Joshua Partlow imzalı habere göre, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega’ya karşı kitleler sokakta günlerdir protesto yapıyor. Ortega uzun süredir yönetimini sürdürüyor ve neredeyse tüm gücü elinde tutuyor. Protestocular ise duvarlara çizdikleri grafitilerde ‘defol Ortega’ ya da ‘Ortega’ya ölüm’ yazıyorlar. Ortega’ya karşı girişilen protestolar Nikaragua’da son 40 yıldır yaşanan en şiddetli sokak eylemlerinden birini oluşturuyor.

Daniel Ortega, Marksist görüşü ile de bilinmekte. Bu anlamda geleneksel Latin Amerika siyasetinin önemli figürlerinden biri. Çıkan sokak protestolarında bugüne kadar 38 kişi hayatını kaybetti. Ancak olaylar son olarak sakinleşti ve göstericilerin bir kısmı Başkan Ortega ile son yıllarda alınan baskıcı önlemlerin geri çekilmesi için bir görüşme yapacaklar.

Başkan Ortega 1979 yılında ABD destekli sağcı bir diktatörü devirerek yönetime gelmişti. Eyleme katılan bir Katolik rahip insanlar artık korkularını aştılar dedi. Eylemler ilk olarak Ortega’nın sosyal güvenlik sisteminde bir değişime gitme isteğini açıklamasından sonra gerçekleşti. Buna göre, işçiler çalışırken daha fazla prim ödeyecek ancak emekli olduklarında daha az alacaklardı. Bu eylemlerin ardından Başkan Ortega yapacağı reformu iptal ettiğini açıkladı. Eylemler devam ederken, Ortega diyalog kurmaya hazır olduğunu da belirtti.

Son yıllarda Ortega, yönetimini biraz daha yumuşatarak dış yatırıma açtı. Aynı zamanda ekonomi büyüdü ve yoksullara yapılan yardımlar hükümetin popülaritesini arttırdı ama bununla birlikte Ortega’nın otoriter eğilimleri de artmaya başladı. Son seçimlerde hile yapıldığı suçlamaları yapıldı. Aynı zamanda Ortega’ya sadık olan Anayasa Mahkemesi 2016 yılında kuvvetli bir muhalif adayın yarışa girmesini de engellemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.