Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim değişikliğinde bir aşama daha geçildi: Bering Denizi buzulları erkenden eridi

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın başını çektiği bir grup insan, iklim değişikliğinin yalan olduğunu iddia etse de bilim insanlarının gözlemleri iklim değişikliğinde bir aşamanın daha aşıldığını ortaya koydu: 2018’de Asya ve Amerika kıtalarını ayıran Bering Denizi’ndeki buzullar son 160 yıldır görülmemiş bir hızla erimiş.

Alaska’da Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi (NOAA) için ölçümler yapan bilim insanı Rick Thoman Bering denizinde yaşanan bu hızlı gelişmeyi “uçurumdan aşağı düştük” diye yorumluyor. NOAA’nın gözlemlerine göre Bering Denizi buzulları bu yıl tahmin edilenden tam 4 hafta önce % 10’un altına düştü ve son 160 yılın erime rekoru kırıldı. Bu hızlı erime Alaska kıyılarındaki bir çok yerleşim birimini su altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya getiriyor.

NASA29Nisan

NASA tarafından 2013’ten bu yana Bering Denizi’ndeki buzulların  nasıl eridiğini gösteren her yıl 29 Nisan’da çekilmiş  uydu fotoğrafları Dünya’nın tahmin edilenden de hızlı ısındığını ve hava durumunun dengesizleştiğini ortaya koyuyor. 1 Ocak 1988’den bu yana Bering Denizi buzullarının erime hızı her yıl katlanarak artmış. 2013 yılında halen mevsim ortalamarında kalan buzul erimesi 2018’de bu ortalamanın çok çok altında kalmış:

iceextend0101198829042018

Buzulların erimesi sadece deniz seviyesinin yükselmesine sebep olmakla kalmıyor, aynı zamanda akarsuların akış rejiminin bozulmasına, bitki örtüsü bozulmasına, bazı canlı türlerinin soyunun tükenmesine, bazı göllerin kurumasına ve ani ısı değişimlerine yol açıyor.

Amerikan Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi de Bering Denizi’ndeki tahminlerden hızlı erimeyi “Aşağı, aşağı, yukarı. Bering denizi eriyor, yılların buzulları eriyor ve sıcaklıklar yükseliyor” diye duyurdu.

https://twitter.com/NSIDC/status/992153383015350272

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.