Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ta ilk resmi sonuçlara göre Şii lider Mukteda Sadr’ın Sairun Hareketi seçimin birincisi oldu

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından açıklanan 10 ildeki nihai olmayan resmi sonuçlara göre Şii lider Mukteda Sadr’ın desteklediği Sairun Hareketi seçimin birincisi oldu.

Nihai olmayan ilk seçim sonuçlarına göre, Bağdat’ta Sadr’ın koalisyonunun 18 sandalye elde ettiği, Şii milis gücü Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı Fetih ile eski Başbakan Nuri El Maliki’nin başını çektiği Kanun Devleti Koalisyonu’nun, 8’er sandalye kazandığı bildirildi. Başbakan Haydar El Abadi’nin Nasır Koalisyonu ile eski Başbakanlardan İyad Allavi’nin Vataniyye Koalisyonu’nun ise Bağdat’tan 8’er milletvekili çıkardığı ifade edildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden ilk sonuçlar

Yine nihai olmayan ilk sonuçlara göre, Erbil’de IKYB lideri Mesut Barzani’nin partisi KDP’nin 316 bin oy alarak birinci parti olduğu bildirildi. KDP’den sonra Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ise 77 bin oy alarak ikinci Erbil’de ikinci oldu.

Süleymaniye vilayetinde ise KYB, 262 bin oy alarak birinci, IKYB’de muhalefetin başını çeken Goran Hareketi ise 149 bin oy alarak ikinci parti oldu.

Musul’da El Abadi birinci

IŞİD’in saldırıları ve 9 ay süren kurtarma operasyonu sonucu büyük yıkımın meydana geldiği Musul vilayetinde beklendiği gibi Irak Başbakanı Haydar El Abadi liderliğindeki Nasır Koalisyonu en çok oyu alarak birinci parti oldu. El Abadi’nin IŞİD’ Musul’daki popülaritesinin seçime yansıyacağı belirtiliyordu. KDP ise Nasır’ın ardından ikinci parti oldu.

Seçimler bitti fakat tartışmalar sürüyor

Ancak sonuçların açıklanmasının ardından Irak Türkmen Cephesi ile birçok parti seçimlere itiraz etti. Kerkük’te de Bağımsız Seçim Yüksek Komiserliği önünde Türkmen ve Araplar tarafından protesto gösterileri düzenlendiği öğrenildi.

 

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.