Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milyarderlerin toplam serveti, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

Wealth-X tarafından hazırlanan raporda milyarderlerin toplam servetinin, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 9.2 trilyon dolara ulaştığı açıklandı.

Hazırlayan: Zeliha Cenkci

Wealth-X’in yaptığı sayıma göre, dünyanın sayılı zenginleri arasında sayılan 357 milyarderin toplam varlıklarının 9.2 trilyon dolara (6.8 trilyon Euro) ulaştığı belirtildi. Bu rakam, İngiltere’nin gayri safi yurtiçi hasılasından 3, Türkiye’ninkinden neredeyse 10 kat daha büyük.

Varlıklı insan nüfusuyla ilgilenen araştırma firması Wealth-X tarafından hazırlanan rapora göre, dünya çapındaki milyarder sayısı 2017 yılında %14,9 oranında artarak 2.754’e yükseldi. Araştırmalar, servet sahiplerinin “hisse senedi piyasaları ve küresel ekonomideki olağanüstü performanslardan” yararlandığını söylüyor.

İngiltere’nin en varlıklı hedge fonu yöneticisinin serveti 3 milyar Euro değerinde
Salı günü yayımlanan 2018 The Wealth-X milyarder nüfus sayımı, milyarderlerin mal varlığında “dramatik bir iyileşme”den söz ederken, genel nüfustan bağımsız, milyarderlerin toplam servetinin %24 oranında arttığı görülüyor.

Wealth-X’in direktörü Winston Chesterfield, “2017 yılı, büyük ve ani siyasi değişiklikler içinde önemli bir pay sahibi olmasına rağmen, hisse senetleri piyasaları ve küresel ekonomideki kayda değer performanslar; finans, emtia, teknoloji ve sanayi sektöründeki güçlü sermayeleri destekledi” dedi ve ekledi: “Hızla değişen bir jeopolitik ortamda, bu müstesna grubun dünya ekonomisi üzerindeki etkisi artmaya devam ediyor.”

En zengin 10 milyarder, toplamda 660 milyar dolar değerinde mal varlığını elinde tutuyor

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, dünyanın en zengin kişisi ünvanını elinde tutuyor. Bezos’un serveti geçtiğimiz yıl 34.2 milyar dolar artarak net değeri 133 milyar dolara ulaştı. Geçen ay sadece bir gün içinde, Amazon’un beklenenden daha fazla kar bildirmesinden sonra Bezos’un serveti 12 milyar dolar arttı.

Seattle’daki garajında 1994 yılında Amazon’u kuran 54 yaşındaki Bezos, perakende satışın %16’sına sahip. Bezos ayrıca, 2013 yılında 250 milyon dolara tümüyle satın aldığı uzay araştırma şirketi Blue Origin’in ve Washington Post gazetesinin de sahibi.

ABD, 680 kişilik dünyanın en büyük milyarder nüfusuyla birlikte, 2016 yılında %10’luk bir artışa da ev sahipliği yapıyor. Diğer taraftan Çin, 338 kişilik nüfusuyla milyarder sayısında %36’lık bir artış yaşamış. Almanya, Hindistan, İsviçre, Rusya ve Hong Kon geçtiğimiz yıl 4 milyarder kaybeden İngiltere’den daha fazla milyardere sahipler.

Rapora göre “Brexit’in İngiltere’yi büyük ölçüde etkilemesi; ekonomik büyüme, net servet, gayri menkul varlığı ve nakit sirkülasyonunun daha zayıf gelişmesiyle birleşince, daha önce toplam milyarder sayısı ve ulusal net servette dünyada ilk 10’da yer alan İngiltere, şimdi akranlarına göre her iki konuda da düşüşe geçmiş durumda.”

İngiltere’nin en zengin insanı, petrokimyasallar sanayicisi Jim Ratcliffe, geçtiğimiz haftalarda, Sunday Times’ın hazırladığı Zengin Listesi’nin kendi servetini hafife aldığını söyledi. Gazete, 65 yaşındaki Ratcliffe’i 21 milyar euroluk servetiyle 18. sıradan, birinci sıraya aldı.

Wealth-X’in yıllık sayımına göre, sayımın tarihinde ilk kez kadın milyarderlerin sayısındaki artış, erkeklerinkine oranla daha fazla oldu. Erkek milyarderlerin oranındaki artış %14 iken, kadın milyarder oranı %18 artarak sayıları 321’e yükseldi. Yine de kadın milyarderlerin sayısı toplam milyarder nüfusunun ancak %11.7’sini oluşturabiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.