Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İrlanda ‘kürtaj’ için bugün referandum düzenliyor

3.5 milyon İrlandalı bugün kürtajın yasaklanıp yasaklanmaması konusunda sandığa gidiyor. Referandum kürtaj yasağının kaldırılmasına evet ya da hayır olarak gerçekleşecek. Uzmanlar bu referandumun katolikliğin oldukça etkili olduğu İrlanda için tarihi olduğunu konusunda hemfikirler. Daha önce 2015 yılında İrlanda homoseksüel evlilikleri de bir referandumla onaylamıştı.

Referandum öncesi yapılan yoklamalara göre kürtajın serbest bırakılması yönündeki evet oyları önde duruyor. Ancak önemli oranda kararsız olduğu ve referanduma katılım oranının da sonuçlar üzerinde etkisi olduğunun altı çiziliyor.

Başbakan Leo Varadkar, bu referandumun tek bir jenerasyonun şansı olduğunu ve herkesin iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Başbakan ayrıca hayır çıkması durumunda ikinci bir referandum yapılmayacağını belirtirken, Anayasa’nın ilgili sekizinci maddesinden dolayı 170.000 İrlandalı kadının yurtdışına giderek kürtaj yaptırmak zorunda kaldığının altını çizdi.

Anayasa’nın 1983 yılında değiştirilen sekizinci maddesiyle kürtaj yasaklanmıştı. Ancak 2013 yılında yapılan bir reformla anne sağlığı ve hayatı söz konusuysa bu madde uygulanmasında esnekliğe gidilir diye değiştirilmişti. İşte bugün oylanan Anayasa’nın sekizinci maddesinin tamamen ortadan kaldırılması ya da aynen korunması.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.