Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kiev’de öldürüldü denen Rus gazeteci basın toplantısı düzenledi: “Polis beni tehdit edenleri yakalamak için cinayet süsü verdi”

Ukrayna’da evinin önünde vurulup öldürüldüğü bildirilen Rus gazeteci Arkady Babchenko, Kiev’de emniyet güçlerinin düzenlediği basın toplantısında kanlı canlı meslektaşlarının önüne çıktı.  Ukrayna güvenlik güçleri şefi, Babchenko’yu tehdit edenleri yakalamak üzere böyle bir sahte suikast sahnelediklerini duyururken, Rus gazeteci de, “Ben de defalarca meslektaşlarımı toprağa vermek zorunda kaldım, ne kadar kötü bir duygu olduğunu biliyorum,” diyerek şaşkınlık içinde kendisine gözlerini dikmiş olan meslektaşlarından özür diledi. Belli ki Babchenko plandan ailesine de bahsetmemişti:

“Eşim Olechka’a da özel bir özür borçluyum, ama başka seçenek yoktu. İki aydır operasyon için hazırlık yürütülüyordu.”

Ukrayna polisi dün gece evinden ekmek almak üzere dışarı çıkan Babchenko’nun apartmanın önünde kendisini bekleyen biri tarafından üç kurşunla vurulduğunu ve 41 yaşındaki Rus gazetecinin ambulansta hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Bu sahte suikast operasyonu ile polisin peşinde olduğu kişi yakalanabildi mi, açıklık kazanmadı ancak polis bir kişiyi tutukladıklarını açıkladı.

 

Ölüm tehditleri nedeniyle ülkesinden ayrılmıştı

Putin iktidarına yönelik sert eleştirileri ile tanınan Babchenko, 2016 yılında Suriye’ye giderken düşen bir Rus uçağına dair Facebook’taki paylaşımı nedeniyle aldığı ölüm tehditleri ardından, 2017 Şubat’ında can güvenliği kalmadığını söyleyerek ülkesinden ayrılmıştı.

Babchenko, ilgili paylaşımda Kızıl Ordu korosu üyeleriyle, çok sayıda gazeteciyi taşıyan uçağın düşmesine üzülmediğini, zira içindekilerin Rus askerlerine Suriye’yi daha fazla bombalasınlar diye moral vermek için yola çıktıklarını yazmıştı.

Gazeteciliğe de savaş muhabiri olarak başlayan, Çeçenistan, Gürcistan ve Kırgızistan’dan haberler yapan Babchenko, savaş karşıtıydı ve Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ile Suriye’ye askeri müdahalesine çok sert eleştiriler yöneltiyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.