Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ı aratmayan ABD’nin Berlin Büyükelçisi Almanya’yı karıştırdı

ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell’in “Avrupa’daki muhafazakarlığın yükselişinden memnuniyet duyduğunu ve sağcı siyasetçileri güçlendirmeyi amaçladığını söylemesi, Alman siyasetçilerin sert tepkisine neden oldu.

Berlin’deki görevine henüz geçtiğimiz Nisan ayında atanan ABD’nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell, ABD’li sağ popülist haber sitesi Breitbart’a verdiği röportajda; Avrupa’daki muhafazakar eğilimlerin yükselmesinden memnuniyet ve heyecan duyduğunu söyleyerek, sağcı hükümetleri ve liderleri güçlendirmenin kendisi için bir “görev” olduğunu söyledi. Muhafazakarların yükselişinde solun başarısız olmasını en büyük pay sahibi olduğunu savunan Grenell, bir “rock yıldızı” olarak nitelendirdiği Avusturya’nın genç başbakanı Sebastian Kurz’un en çok hayranlık beslediği sağcı liderlerden olduğunu da dile getirdi. Grenell ayrıca, savunma harcamalarının düşüklüğü nedeniyle Alman ordusunun caydırıcı bir güç olmadığı yönündeki görüşünü de ifade etti.

Henüz göreve başlamasının üzerinden bir buçuk ay bile geçmeyen Büyükelçi Grenell’in diplomatik teamülleri zorlayan bu açıklamaları hem Almanya’da, hem de ABD’li bazı siyasetçiler arasında tepkilere neden oldu. Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Grenell’in Perşembe günü bakanlığa ilk resmi ziyaretini düzenleyeceği belirtilirken, ziyaret sırasında bu konunun da gündeme geleceği duyuruldu.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) siyasetçi Rolf Mützenich, Grenell’i ülkelerin içişlerine karışmak ve böylece 1961 tarihli Viyana Sözleşmesi’ni ihlal etmekle suçlarken, partinin eski lideri Martin Schulz, büyükelçinin sözlerinin “kabul edilemez” olduğunu söyledi ve “bir Alman Büyükelçi Washington’da Demokratlar’ı desteklediğini söylese anında sınır dışı edilirdi” dedi. Schulz, Grenell’in görevden alınması çağrısı yaparken, Grenell’in bir diplomattan çok bir sömürge memuru gibi hareket ettiğini de sözlerine ekledi. Sol Parti lideri Sahra Wagenknecht de, Grenell’in derhal sınır dışı edilmesi gerektiğini savundu.

Grenell’e ABD’den de tepki var

Grenell’in açıklamaları Atlantik’in diğer yakasında da yankı buldu. Demokrat Partili Senatör Christopher Murphy, Grenell’in söylediklerini “korkunç” olarak nitelendirirken, “oturduğu koltuğu siyasete alet etmesinden duyduğum endişeyi Grenell’e ilettiğim zaman, büyükelçi olduğunda siyasetten uzak duracağını söylemişti” dedi.

Twitter’i ABD Başkanı Donald Trump’dan daha fazla kullandığı gerekçesiyle zaman zaman eleştirilen Richard Grenell ise yine Twitter kanlıyla kendini savundu. Kendisine yönelik yorumları ‘absürd’ bulduğunu ve kınadığını belirten Grenell şunları dile getirdi: “Adayları ya da partileri desteklediğim yönündeki iddialar saçma. Elitlere karşı sessiz çoğunluğun uyandığına dair gözlemlerimizin arkasındayım”.

Kısa süre önce yine kriz yaratmıştı

Görevine yeni başlamasına rağmen Grenell’in tepki çeken ilk açıklamaları bunlar değildi. Yeni büyükelçi, 8 Mayıs’ta ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la imzalanan nükleer anlaşmadan ABD’nin çekildiğini açıklamasından sonra yazdığı bir tweet’te, İran’da iş yapan Alman firmalarının derhal bu ülkeden çekilmesi gerektiğini yazmış ve yine tepkileri üzerinde toplamıştı.

Richard Grenell kimdir?

51 yaşındaki Richard Grenell, ABD eski Başkanı George W. Bush döneminde 2001-2008 yılları arasında ABD’nin BM’deki daimi temsilciliğinde sözcü olarak görev yapmıştı. Deutsche Welle Türkçe’de yer alan haberdeki bilgilere göre;  2012 yılında kısa süreliğine Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney için çalışan ve şu anki ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’a yakın bir isim olarak bilinen Grenell, 2010 yılında uluslararası stratejik iletişim konusunda hizmet ver en danışmanlık firması Capitol Media Partner’i kurdu. Grenell muhafazakar televizyon kanalı Fox’un yanı sıra CBS ve CNN televizyonları ile Politico ve Huffington Post için de çalıştı.

Protestan bir ailede yetişen Grenell muhafazakar bir yaşam tarzı sürdürmüyor. 1990’lı yılların sonundan beri eşcinsel olduğunu gizlemeyen Grenell, siyasi açıdan da eşcinsel evlilikleri savunuyor. Grenell 2013 yılında lenf bezi kanserine yakalanmış ve tedavi görerek iyileşmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.