Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollandalı eğitimciler rahatsız: “İngilizce eğitim Hollanda dilini yok ediyor”

Hollandalı eğitimciler, “Hollanda dilinin yok olmaya yüz tuttuğu gerekçesiyle” üniversitelerde İngilizce olarak verilen derslerin sayısının artışından rahatsız.

Düşük eğitim ücretleri ve özellikle master programlarında İngilizce’nin derslerde yoğun olarak kullanılması her yıl çok sayıda uluslararası öğrenciyi Hollanda’ya çekiyor. Ülkedeki master programlarına kayıt yaptıran her dört öğrenciden biri yabancı ülkelerden geliyor. Mevcut sistem, Hollandalı öğrencilerin hakkının yendiği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Ülkedeki master programlarındaki derslerin sadece yüzde 30’u Hollanda dilinde yapılıyor. Ayrıca ülkedeki üç üniversitedeki tüm master programları İngilizce dilinde.

Deutsche Welle’nin haberine göre; Hollanda’nın en büyük eğitimciler sendikası BON, üniversite sistemindeki bu durum sürdüğü taktirde Hollanda dilinin yok olacağı konusunda uyardı. Bununla da yetinmeyen BON, Twente ve Maastricht üniversitelerini, geçerli bir sebep olmaksızın eğitim ve öğretimi “Anglikanize” etmekten dolayı dava etti.

Eğitimcilerin memnuniyetsizliğine rağmen, Hollanda Eğitim Bakanı Ingrid van Engelshoven aynı kaygıları taşımıyor. “Uluslararasılaşmanın kötü bir şey olduğu ve bizi mahvedeceğine dair hikayelerin bizi korkutmasına izin vermemeliyiz” diyen bakan, “sınırların ötesine bakmaktan korkmayan, açık bir Hollanda toplumunu temsil ediyorum” ifadelerini kullandı.

Volkskrant gazetesine açıklamalarda bulunan Hollanda Üniversiteler Derneği’nden (VSNU) Bastiaan Verweij ise, “İngilizce programların daha iyi bir eğitim ve uluslararası iş piyasasında iş bulabilmek için en uygun seçenek olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Felemenkçe adıyla da anılan Hollanda dili, resmi dil veya dillerden biri olduğu Hollanda, Belçika, Surinam ve Hollanda Antilleri’nde, 22 milyon kişi tarafından konuşuluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.