Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan ekonomisi düze çıkıyor ama Avrupa’ya göç eden 500 bin Yunan geri dönmek için acele etmeyecek gibi

Yunanistan ekonomisi, zorlu geçen 10 yılın sonunda nihayet düze çıkıyor. Sekiz yıl önce başlatılan 260 milyar euroluk kredi programını tamamlamak üzere olan Atina yönetimi, 20 Ağustos’tan itibaren sermaye piyasasından da borçlanabildiği takdirde artık Euro Bölgesi’nin tasarruf direktiflerine uymak zorunda kalmayacak. Ancak bu süreçte ekonomik göçmen olarak diğer Avrupa ülkelerine yerleşen yaklaşık yarım milyon Yunan, geri dönmek için acele etmeyeceğe benzer. New York Times’ın Düsseldorf muhabiri Liz Alderman, bu kente yerleşen Yunanlarla konuşmuş. Özetle aktarıyoruz:

“Durum iyiye gitmiyor. Ülkenizin hayaller mezarlığına döndüğünü anladığınızda, hayallerinizi başka yerde bulmak zorundasınız.” Constantine Kakoyiannis Yunan bir mühendis ve bu sözleri Düsseldorf’taki bir café’de Yunanistan’dan yeni gelen arkadaşları için yaptıkları hoşgeldin kutlaması sırasında söylüyor. Evet, Atina Ağustos ayında 8 yıllık uluslararası kredi programını tamamlamaya hazırlanıyor ve büyüme rakamları da nihayet yukarıya doğru kıpırdamaya başladı ama, ülkeden ayrılan onbinlerce doktor, teknisyen, mimar ve diğer nitelikli iş sahipleri iyimser olmak için erken olduğu kanaatinde. Yunan halkının beşte biri hala işsiz, ekonomi de hâlâ on yıl öncesine göre küçük ve Avrupa genelindeki belirsizlikler Yunanistan’ın başarısını gölgeleyebilir.

yunan mühendisler

2013’te ülkesinden ayrıldıktan sonra geldiği Almanya’da Kuzey Ren-Westfalya Yunan Mühendsiler Derneği’ni kuran Vasilis Kapoglou, “kredi programı tamamlansa da insanları ülkeden ayrılmaya iten nedenler ortada duruyor” diyor; “ekonomi çöktü, yeniden inşası yıllar alacaktır.”

Bugün Düsseldorf ve Köln’un bulunduğu sanayi bölgesi Kuzey Ren-Westfalya’da 130 bin civarında Yunan yaşıyor. Teknoloji, telekomünikasyon ve inşaat şirketlerinin yanısıra bankalarda, hastanelerde ve eczanelerde çalışıyorlar. Özellikle Düsseldorf’ta tavernaları, baklacıları ve butikleri ile küçük bir Atina oluşmuş bile.

Kapoglou Yunanistan’da özellikle mühendislerin niteliklerine uygun iş sahası bulmakta zorlandığını anlatıyor. Nitekim derneğinin üye sayısı da 5 yılda 900’ü bulmuş. “Burada bize iş var” diyor.

Yunanistan’da kalanlar için Almanya, verdiği 326 milyar Euro karşılığını sert kemer sıkma politikaları dayatarak aldığı için, çekilen sıkıntıların başlıca sorumlusu. Almanya’ya göç etmiş olanlarsa endi hükümetlerinden şikayetçi. Dil kursu işleten Kalliope Rapti, hükümetin küçük işletmelere yardım vaatlerinin sözde kaldığını, bürokrasi ve sürekli değişen vergi politikaları yüzünden iş yapamaz haline geldiğini anlatıyor: “Yunanistan’da herşey berbat. Burada ise yaklaşım şöyle: Biz senin para kazanmana yardım edeceğiz sen de vergi ödeyeceksin”. Rapti, “Almanya’da gelecek için umudumuz var” diyor; “doğacak çocuklarımın da olacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.