Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Demirtaş ile özel söyleşi: “Diyarbakır halkı politiktir, kendisine doğru bir adım atana o da bir adım atar”

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı, 1 Kasım 2015 seçimleri öncesinde HDP Eş Genel Başkanı olarak, 6 Ekim 2015’de stüdyomuzda konuk etmiştik. Bu söyleşiyi yine stüdyomuzda yapmak isterdik ama nasip değilmiş. Kendisine avukatları aracılığıyla dün ilettiğimiz sorularımıza bugün yine avukatları aracılığıyla Demirtaş’ın cevapları geldi. En kısa zamanda özgür Selahattin Demirtaş’ı stüdyomuzda yeniden ağırlamak istediğimizi belirterek söyleşiyi sunuyoruz:

Ekran Resmi 2018-06-15 19.24.14
Demirtaş’ı 6 Ekim 2015’de medyascope’ta konuk etmiştik

Size göre Türkiye’nin en önemli üç sorunu (mümkünse önem sırasıyla) nedir?
Demirtaş
: Güncel durumuna göre ele alırsak
1-Demokrasi
2-Ekonomi
3-Adalet

Bu sorunları nasıl çözmeyi öneriyorsunuz?
Demirtaş
: 1- Demokrasi için: OHAL’i kaldırıp uzlaşı ile yeni bir Anayasa yapmak. Kürt sorununda barışçıl, adil bir çözüm. İfade özgürlüğü, medya özgürlüğü, örgütlenme ve gösteri hakkında evrensel standartlara uygun reform yapmak. Seçim barajını kaldırmak. Siyasi partiler kanununda değişiklik. Parlamenter demokratik sistemi ve yerel yönetimleri güçlendirmek.
2- Ekonomi: Üretimi artıracak yatırım ve teşvikler, ihracata imkân veren kaliteli ucuz üretim, turizm, hayvancılık ve tarımda dış piyasalar ile rekabeti kolaylaştıracak, içerde ucuz-kaliteli gıda ve hizmetlerin üretimini sağlayacak politikaları hayata geçirmek. Enerjide dışa bağımlılığı en aza indirecek, daha çevreci enerji alternatiflerine, özellikle güneş enerjisine yönelmek. Vergide adaleti sağlamak.
3- Adalet: HSK’da tarafsızlığı sağlamak, siyasi vesayete son vermek. Hukuk fakülteleri ve adalet akademilerinde niteliği arttırmak. Yargıç, savcı ortamlarında liyakati esas almak. Yargı güvencesini teminat altına almak. Personel ve bina desteği ile, önleyici tedbirler ile yargı yükünü azaltmak. Hızlı, adil ve tarafsız yargılama için yargıyı vesayetten arındırmak. Savunma ayağını güçlendirecek tedbirler almak.

Bu sorunları kimlerle çözmeyi planlıyorsunuz? İttifaklar ve çalışma ekibi anlamında soruyorum.
Demirtaş
: Ekibimde sadece HDP’liler değil, bütün partilerden yetenekli, dürüst ve liyakatli kimseler olacak. En az yarısı da kadın olacak. Deneyim ile gençliğin dinamizminin sentezi olan bir ekip olacak.

Kampanyayı cezaevinden yürütmenin -varsa- avantajları ve dezavantajları olarak en çok nelerin altını çizmek istersiniz?
Demirtaş
: Hiçbir avantajı yok. Ben buradan kampanya falan yürütmüyorum, yürütemiyorum bir defa. Kampanya dışarıda benim adıma gönüllüler tarafından yürütülüyor. Ben çok küçük desteklerle katkı sunmaya çalışıyorum sadece.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’lilere yaptığı bir kapalı konuşmada HDP’ye barajı aşırmamayı birincil hedef olarak koydu ortaya çıktı. Bu sizi şaşırttı mı?
Demirtaş
: Hayır niye şaşırtsın ki? Demokrasi anlayışından nasibini almamış bir zihniyetten başka türlüsü beklenemez. Düşününki bir lider bütün siyasi ikbalini başka bir partinin hile ile, baskı ile baraj altında kalmasına endekslenmiş durumda. Bu kafadan demokrasi çıkar mı? Adalet ve barış beklenir mi? Tam bir panik, öfke ve kinle yürütülen hukuksuz bir kampanya süreci ile karşı karşıyayız.

Aynı konuşmada, muhalefetin seçim güvenliği endişelerini haklı çıkaracak bazı noktalar da vardı. Bu endişeler isabetli midir? Eğer öyleyse nasıl giderilebilir?
Demirtaş
: Bütün muhalefetin ve demokrasiye inanan bütün yurttaşların sandık güvenliği konusunda birlikte hareket etmesi gerekir. Bunun başka yolu ve çabası yoktur.

Muharrem İnce’nin Diyarbakır mitingi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Demirtaş
: CHP’lilerin kendilerini bile şaşırtan bir kalabalık toplandı. Diyarbakır halkı politiktir. Nerede ne yapacağını iyi bilir. Kendisine doğru bir adım atana onlar da bir adım atar. Yanlış yapana da sandıkta tokadı atar. Diyarbakır 24 Haziran’da AKP’yi yüzde 10’un altına düşürerek baraj altı bırakmalıdır. HDP en az yüzde 80 ile Diyarbakır’ın mesajını bütün dünyaya taşıyacaktır.

Erdoğan’ın iktidarını kaybetmesi halinde Türkiye için nasıl bir gelecek öngörüyorsunuz? Örneğin tekrar parlamenter sisteme dönüleceğini düşünüyor musunuz?
Demirtaş
: Bu konuda bütün muhalefet hem fikir olduğuna göre en kısa zamanda yapılacaktır.

24 Haziran’da HDP oylarının sizin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alacağınız oylardan fazla olacağı yolunda yaygın bir kanı var. Ne dersiniz?
Demirtaş
: Benim için de, siyaseten de sorun olmaz. HDP’nin parlamentoda olması hayati önemdedir.

HDP’nin Türkiye partisi olup olmadığı tartışmaları sizce sonuçlandı mı?
Demirtaş
: Evet bu tartışma geride kaldı. HDP artık Türkiye’nin ana siyasi akımlarından biridir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.