Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya’da devlet başkanlığı seçimini FARC ile yapılan barış anlaşmasına muhalif Ivan Duque kazandı

Kolombiya’da dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerini muhafazakar aday Ivan Duque kazandı.

28 Mayıs’ta yapılan ilk tur seçimlerinde hiçbir adayın oyların yarısından fazlasını alamaması sonucu dün ikinci turu yapılan seçimlerde, FARC ile yapılan barış anlaşmasına karşıtlığıyla bilinen muhafazakar aday Ivan Duque resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 54’ünü aldı. Duque’nin rakibi solcu aday Gustavo Petro ise ikinci turda oyların yüzde 42’sini alabildi. Seçimin iki hafta önceki ilk turunda Duque yaklaşık yüzde 40, Petro ise yaklaşık yüzde 25’ini almıştı.

Bu sonuçla; 41 yaşındaki Duque, Kolombiya tarihinin en genç devlet başkanı oldu. Duque’nin yardımcılığını ise Marta Lucia Ramirez yürütecek.

Siyasete girmeden önce avukatlık mesleğini yürüten Ivan Duque; 2016 yılının sonunda, FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ile imzalanan ve 50 yılı aşkın süren çatışmaları bitiren anlaşmada revizyona gideceğini vaad etmişti.

FARC ile imzalanan anlaşma uyarınca, örgüt silahlarını teslim etmiş ve siyasi partiye dönüşerek, Kolombiya Parlamentosu’nda garanti sandalyeler elde etme hakkına kavuşmuştu. FARC ile anlaşmaya öncülük eden bir önceki devlet başkanı Juan Manuel Santos, barış çabalarından ötürü Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü. Kolombiya devlet güçleri ile FARC arasındaki çatışmalarda 220 binden fazla insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.