Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da filmlere konu olmak isteyen gangster Redoine Faid’den film gibi firar

10 dakika sürmeyen firar, Faid’in 3 silahlı suç ortağının helikopterle cezaevinin avlusuna inerek, o anda kardeşiyle görüş odasında bulunan mahkumu kaçırmasıyla gerçekleşti. Mahkumların geçişine izin olmayan açık bir alana iniş yapan helikopter, arada bulunan kapıları kesici aletlerle açıp görüş odasına ulaştılar. Açtıkları koridorda, mahkumlara aynı alanları paylaşan cezaevi görevlilerinin silah taşımasının yasak olması nedeniyle herhangi bir direniş ile karşılaşmayan grup, Faid’i kolaylıkla helikoptere bindi. Paris’in kuzeydoğusundaki Gonesse bölgesine doğru havalanan helikopter ise daha sonra yerel polisler tarafından bulundu.

Mahkumlardan birinin çektiği firar görüntüleri:

https://www.youtube.com/watch?v=7htUBt80VkA

Redoine Faid, 2010 yılında başarısız olmuş bir soygun girişimi sırasında kadın bir polis memurunu öldürmekten 25 yıllık hapis cezasını çekmekteydi.
Ölen ya da yaralanın olmadığı firarda, ders için öğrencisini bekleyen bir pilotun, silah zoruyla operasyonda rol oynamaya zorlandığı belirtildi. Şoka giren pilot daha sonra Gonesse bölgesinde iniş yaptığı kırsal alanda, polis ile irtibata geçip Faid ve suç ortaklarıyla ilgili ifade verdi.
 
resm1
Faid ilk firarını 2013 senesinde gerçekleştirmişti
2013’de aynı suçtan Lille-Sequedin hapishanesinden yatan Faid, beş çelik kapıyı dinamitle havaya uçurarak ve elindeki silahla dört kişiyi rehin alarak firar girişimine imza atmıştı. Faid’in firarı haftalar sürmüş, İnterpol tarafından aranırken İsrail’e gitmiş, daha sonra döndüğü Fransa’da tutuklanmıştı.
Medyatik soyguncu, televizyon ekranlarının gediklisi

©PHOTOPQR/LE PARISIEN / OLIVIER ARANDEL / PARIS / LE 22/11/10 LIVRE : REDOUANE FAID - Redoine Faïd "BRAQUEUR, DES CITES AU GRAND BANDITISME"

Fransa’nın alt sınıf gençlerinin idolü olan Faid’e, polisler 2010 senesinde basılan kitabı “Soyguncu, kenar mahallelerden haydutluğa” sebebiyle “yazar” ismini takmışlardı. O dönemde kitabının tanıtımı için basın bültenleri dağıtan ve televizyon programlarına çıkan Faid; suç hayatının sonlandığına, o defterine kapattığına dair yeminler ediyordu. Heat filminin yönetmeni Michael Mann’le de irtibata geçen Faid, olası bir biyografik film için ikna etmeye çalışmış ama başarısız olmuş.
İlk işlediği banka soygununu anlattığı kitabında, Robert de Niro’nun oynadığı soygun filmi Heat’ten de ilham aldığı ve yüzlerce kez izlediği de yazıyor.
Gangster profiline uymuyor
Avukatları, kendisini zarif ,hassas ve kültürlü bir insan olarak anlatıyorlar. Ancak şunu da belirtiyorlar “Redoine hücrelere kapatılamayacak kadar hür bir kişilik, yeniden kaçma girişiminde bulunacağını tahmin ediyorduk”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.