Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fiat Chrysler otomotiv şirketinin Renault grubuna sunduğu birleşme teklifi suya düştü

İtalyan-Amerikan otomobil markası Fiat’ın, Renault’ya yaptığı birleşme teklifinin geri çekildiği duyuruldu. Teklifin geri çekilmesine gerekçe olarak ise Renault’da yüzde 15 ile en büyük hissedar olan Fransız devletinin teklifi incelemek için ekstra zaman istemesi ve tereddütlü yaklaşımı gösterildi.

Renault’nun birleşmenin ayrıntıları ile ilgili yaptığı açıklamada öne çıkan konu, otomotiv devlerinin birleşmesinin ardından oluşacak finansal zorlukların güncelliğini korumasıydı. Renault yöneticileri, teklifi detaylı incelenme imkanı bulamadıklarından dolayı hayal kırıklığı içinde olduklarını açıkladı.

Fiat Chrysler ise birleşmenin iki tarafı da tatmin edecek avantajlar getireceğini ancak Fransız Renault ile birleşmek için gereken siyasi şartların Fransa hükümeti tarafından sağlanmadığını açıkladı.

Hedeflenen birleşmenin gerçekleşmeyeceği haberinin ardından hem Renault’nun hem de Fiat Chrysler’in borsadaki hisse senetlerinin değeri düştü.


Dünyanın üçüncü büyük otomotiv şirketi olacaktı

Büyük otomotiv şirketleri giderlerini düşürmek ve kârlılıklarını artırmak için son 15 yıldır birleşmeyi düşünüyor. Renault Grubu, Nissan ve Mitsubishi ile ittifak içerisinde üretime devam ediyor. Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakı, Renault ile Japon merkezli Nissan arasında yapılan bir stratejik ortaklık. Ortaklık, 27 Mart 1999 tarihinde Renault-Nissan Alliance adıyla kuruldu.

Volkswagen ile Toyota halen dünyanın en büyük otomotiv şirketleri sıralamasında ilk iki sırada yer alıyor. Fiat Chrysler ve Renault birleşmesinin gerçekleşmesi durumunda oluşacak ve iki şirketin de yüzde ellişer pay sahibi olacağı dev şirket yılda 8,7 milyon yakın araç üretme kapasitesiyle dünyanın üçüncü en büyük üreticisi haline gelecekti. 1898’den beri otomobil üreten Renault, 2018’de 134 ülkede 3,9 milyona yakın otomobil satışı gerçekleştirmişti.

Toplam 36 üretim tesisi ve 12 bin 700 satış noktasıyla 180 binden fazla kişiyi istihdam eden uluslararası çok markalı bir grup olan Groupe Renault, kârlı büyüme stratejisini devam ettirirken geleceğin teknolojik zorluklarına çözümler getirmek için uluslararası genişlemeye odaklanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.