Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

24. kez Everest’in zirvesine çıkan Nepalli şerpa, kendi rekorunu geliştirdi

Şerpa Kami Rita insanoğlunun en büyük meydan okumalarından birini rutin bir sportif aktiviteye dönüştürerek, Everest’e en çok tırmanan kişi unvanını geliştirdi.

Nepal’in dağlık kesiminde, Himalayalar’da yaşayan Şerpa halkı, dağlara tırmanacak kişilere eşlik ediyor. Yüksekliğe alışık oldukları için az oksijenle yetinebilen Şerpalar, yük taşımaya yardımcı oldukları ve soğuğa dayanıklılıkları sebebiyle Everest ve Himalayalar’daki tüm tırmanışların vazgeçilmez çalışanları.

49 yaşındaki Şerpa Kami Rita, salı günü 24. kere, dünyanın en yüksek noktası olan 8 bin 850 metre yükseklikteki Everest’te Nepal bayrağını dalgalandırdı. Rita zorlu tırmanışı 7 gün içinde ikinci kere başarmış oldu.

Rita, 25’inci kez de tırmanacağını açıkladı

BBC’ye konuşan Kami Rita: “Everest en çok tırmanan kişi rekorunun tarihe geçeceğini kariyerimin ilk dönemlerinde düşünmemiştim. Eğer bu istatistiğin peşinde koşsaydım zirve sayım çok daha yüksek olurdu” dedi.

Tüm Nepalli Şerpalar gibi Budist olan Kami Rita her dağın bir tanrıça olduğuna inanıyor: “Ev sahibi Şerpalar olarak bizim sorumluluğumuz tanrıçaları mutlu tutmak. Her tırmanışımdan aylar önce, tırmanışın düzenleneceği dağın tanrıçasına dua etmeye ve bedenine zarar vereceğim için af dilemeye başlarım.”

Yüksek irtifa tırmanışlarını oksijensiz gerçekleştiriyor    

60 yaşına kadar Himalayalar’a tırmanmaya devam etmek istediğini söyleyen Rita oksijen kullanmayı, tırmanışın zorluklarını hafiflettiği için sevmiyor.

Rita’nınkinden önceki rekor Everest’e 21’er kez tırmanan Nepalli iki Şerpaya aitti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.