Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ezici çoğunluğu Katolik olan İrlanda’da boşanmak kolaylaştı

İrlanda’da geçen cuma günü gerçekleştirilen referandumda boşanmayı zorlaştıran ve ataerkil olarak adlandırılan boşanma prosedürün kolaylaştırılması oylandı. İrlanda halkının yüzde 82’si , “Boşanmak isteyen çiftler dava açmadan, önceki beş yılın dört yılında ayrı yaşamış olmalılar” ve “Yurtdışında gerçekleştirilen evliliklerin İrlanda’da tanınmaması” maddelerinin anayasadan kaldırılması yönünde oy kullandı.

Hükümet, referandumda onay çıktığı takdirde yaptıkları çalışmanın boşanma öncesinde dört yerine, iki yıl ayrı yaşama şartı getiren bir yasal düzenleme olacağını açıklamıştı.

“Ne kilise, ne devlet; kendi kaderimize biz karar veririz.”

1995’e kadar boşanmanın yasak olduğu ülkede, 1995’te boşanmayı mümkün kılan yasa değişimi referandumda kıl payı farkla, yüzde 49,7’ye karşı yüzde 50,2 oyla geçmişti. Toplumsal hareketlenmenin genç jenerasyonlarla beraber oldukça hızlandığı ülkede 2015 yılında LGBT evlilikleri ve kürtaj yine referandumla yasallaşmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.