Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İrlanda’nın en genç başbakanı olma yolunda ilerleyen Simon Harris kimdir?

Simon Harris (37), partisi Fine Gael’deki liderlik yarışında kendisine rakip aday çıkmaması üzerine İrlanda’nın en genç başbakanı olmaya bir adım daha yaklaştı.

Başbakan Leo Varadkar’ın geçtiğimiz hafta, “kişisel ve siyasi nedenlerle” sürpriz bir şekilde istifa ettiğini açıklamasının ardından liderlik koltuğu boşa çıkmıştı.

İrlanda’da şu anda Yüksek Öğrenim, Araştırma, Yenilik ve Bilim Bakanlığı göresvini sürdüren Simon Harris, Başbakan Leo Varadkar’dan boşalan genel başkanlık koltuğuna oturan tek aday. Fakat Harris, İrlanda Parlamentosu’nun yeniden toplanacağı 9 Nisan’a kadar başbakan olamayacak.

Simon Harris

Parti liderliğinin kendisi için gurur verici bir ünvan olduğunu belirten Harris, parti değerlerini koruyacağını belirterek, “15 yaşından beri bu partideyim. Bu değerler çok anlamlı ve benim için çok önemli” dedi ve ekledi: “Ben buna hazırım, ya siz? Siz de benimle misiniz?”

29 yaşında Sağlık Bakanı görevine getirilen Harris, koronavirüs salgını döneminde krizi ele alış biçimiyle övgü topladı. Bir radyo programında Covid-19’dan önce Covid-18’in de olduğunu belirten bir açıklama yapmasının ardından özür dilemek zorunda kaldı.

İsrail-Hamas savaşı hakkında neler söyledi?

Selefi Leo Varadkar’ın yolundan giden Harris, Gazze’de derhal ateşkes çağrısında bulundu, “Fine Gael, Gazze’de tanık olduğumuz felaket hakkında iktidara gerçeği söylemekten ve İrlanda halkının ahlaki öfkesini kesin bir şekilde dile getirmekten korkmayan bir parti” dedi.

Simon Harris, babası ve annesi

Harris ayrıca ailesine de teşekkür etti. Anne ve babası, eşi Caoimhe ve çocukları Saoirse ve Cillian’ı anan Harris, “Annem bize başarının yaptığınız işi sevmekle ilgili olduğunu söylerdi. Ebeveynlerim bizim için çok şeyden vazgeçti, çok çalıştı ve bugün bunun için onlara teşekkür ediyorum” dedi.

En genç milletvekili ünvanını da almıştı

17 Ekim 1986’da doğan Harris, 2009’da bir belediye meclis üyesi adayının aldığı en yüksek oy oranı ile Wicklow Belediye Meclisi Üyeliği’ne seçildi. 2011’de de milletvekili oldu. En genç milletvekili ünvanını da taşıyan Harris, partide hızlı bir şekilde yükseldi ve kabinede pek çok görev yaptı.

Kaynak: Guardian, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.