Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yapay rahimde yaşatılan yumurtalar, kanser hastalarına çocuk sahibi olma umudu oldu

Doktorlar, insandan alınan doku ve yumurtalardan “ yapay rahim” üretmeyi başardılar. Bu gelişme, kanser tedavisi gören kadınlara, çocuk sahibi olabilmeleri için umut vaat ediyor.

Kopenhag’da, laboratuvar ortamında geliştirilen yapay rahimde haftalarca yaşayan yumurtalar,  kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları sonrasında doğurganlığı zarar gören kadınlara çocuk sahibi olma şansı verebilir. Yerleştirilen yapay rahim aynı zamanda doğurganlığa zarar veren tedavi yöntemleri kullanılan kan hastalıklarına sahip kadınlar gibi erken menopozdan muzdarip olanların da anne olmalarını sağlayabilir.

yapay rahim

Kanser tedavisi gören kadınlar zaten yumurtalarını dondurarak çocuk sahibi olabiliyorlardı. Bu gelişme  özellikle lösemi gibi nüks etme riski yüzünden bu yönteme başvuramayan kadınlar için sevindirici bir haber.

Kopenhang’da bir sağlık ekibi 20 insan folikülünü taşıyan yapay rahmi bir fareye yerleştirdiler. Ekip, foliküllerin dörtte birini 3 hafta boyunca yaşatmayı başardı. Doktorlardan Susanne Pors, bu uygulamayı kadınlarda denemeye 5-10 yıl içinde başlayabileceklerini söylüyor. Çalışmanın başlarında olmalarına rağmen sevindirici bir gelişme elde ettiklerini belirtiyor.

Hammersmith Hastanesi’nden Stuart Lavery ise bu çalışma insanlar üzerinde de işe yararsa yüksek risk taşıyan kanser hastaları tüp bebek yöntemine başvurmadan normal doğum yöntemiyle çocuk sahibi olabileceklerini vurguluyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.