Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jürgen Klopp: “Hayatta yapmayacağım tek şey varsa o da sağa oy vermektir”

İngiltere’de işçi sınıfının, sendikaların ve özellikle Margaret Thatcher döneminde Muhafazakâr Parti karşıtlığının kalesi olagelmiş Liverpool kentinin takımı da daima siyasetle alakalı olagelmiştir.
Nitekim kızıl Liverpool efsanesini yaratan kişi de, siyasi görüşlerini paylaşmaktan çekinmeyen, futbolda da hayatta da “herkesin herkes için çalışıp, zafer ve başarının herkes tarafından paylaşıldığı” bir sosyalizme inanan İskoç futbolcu ve menajer Bill Shankly’dir (1913-1981).
taraftar
İkinci ligdeyken alıp, dünya çapında bir kulübe dönüştürdüğü, “kızıl makine” olarak anılan ve dünyanın en kalabalık taraftar grubuna ev sahipliği yapan Liverpool kulübünde geçirdiği yılların ardından şöyle der Shankly: “Her şeyin ötesinde; bencil olmayan, zaferin herkesçe paylaşılması için dert çekmiş ve başlarını kaldırıp “Biz Liverpool’uz” diyebilen bireylerden oluşan bir aile yaratabilmiş bir adam olarak hatırlanmak isterim.”
Öyle de anılmaya devam eder Shankly, yarattığı camia ruhuna uygun “Asla Yalnız Yürümeyeceksin” şarkısını da Liverpool’a marş olarak kazandırmış menajer olarak.

Liverpool OFFside’ın yazı işleri müdürü Noel Chomyn, Jürgen Klopp ile Liverpool camiası arasındaki güzel kimyayı, nitekim, 51 yaşındaki Alman menajerin bu tarih ve siyasetle uyumlu dünya görüşüne bağlıyor. Klopp hakkında Raphael Honigstein tarafından yazılmış kitabı okurlarına tanıtan Chomyn, ünlü menajerin Kızıllarınkini kabul etmeden önce birçok İngiliz kulübünün teklifini reddettiğini hatırlatıyor ve kitaptan şu sözlerini alıntılıyor:
“Elbette solcuyum. Ortanın solundayım. Sosyal devlete inanıyorum. Özel sağlık sigortam yok. Yüksek kazanç dilimindekilere vergi indirimi vaat eden bir partiye asla oy vermem.”
klopp2

Chomyn, Klopp’u Liverpoollu yapanın tam da yukarıda ana hatlarıyla aktarmaya çalıştığımız tarihçe ve siyasi bilinç olduğunun altını çiziyor ve menajerin şu sözleriyle bitiriyor makalesini: “Siyaset anlayışım şu: Ben iyi durumdaysam, başkalarının da iyi durumda olmasını isterim. Bu hayatta yapmayacağım tek şey varsa o da sağa oy vermektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler