Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump NATO Zirvesi’nin açılışını Almanya’ya yüklenerek yaptı: “Rusya’nın tutsağı olmuşlar”

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugün başlayan NATO zirvesi için “ittifakın 69 yıllık tarihinde en zorlu geçmesi beklenen” nitelemesi yapılıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın toplantılar daha başlamadan yaptığı açıklamalar beklentileri haklı çıkarıyor.

Amerikalı lider Brüksel yolculuğuna çıkmadan önce savunma harcamaları konusunda NATO ülkelerine yüklenmiş, “ABD çok fazla harcıyor diğer ülkeler ise az harcıyor, özellikle de bazıları. On yıllardır devam eden bu durum ABD’nin vergi mükellefleri için adil değil” demişti. Trump Almanya’nın NATO’nun öngördüğü gibi savunma bütçesini GSYİH’nin %2’sine 2030 yılında çıkaracak olmasını da yetersiz bulmuş, zengin bir ülke olduğunu söyleyerek “bunu hemen yarın yapmalı” demişti.

trump nato

ABD Başkanı Brüksel’e varır varmaz Almanya’ya yüklenmeye devam etti. Brüksel’deki ilk toplantısında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le biraraya gelen ABD Başkanı Berlin’i enerji ilişikisi yüzünden “Rusların tutsağı” olarak niteleyip, Almanya’nın tamamen Rusya tarafından kontrol edildiğini ileri sürdü:

“Almanya’nın Rusya ile büyük petrol ve doğal gaz anlaşmaları yapması çok üzücü. Güya Rusya’ya karşı korunmak amacımız ama Almanya her yıl Rusya’ya milyarlarca dolar para akıtıyor. Almanya’yı, Fransa’yı biz koruyoruz, bütün bu ülkeleri biz koruyoruz, sonra bazıları gidip Rusya ile boru hattı anlaşması yapıyor ve milyarlarca dolar Rusların kasasına gidiyor. Bence bu çok uygunsuz bir durum … Almanya tamamen Rusya tarafından kontrol ediliyor çünkü enerjinin yüzde 60 ila 70’ini ve bir de yeni boru hattını onlardan alıyorlar.”

Trump bugünkü toplantının ardından dört günlüğüne İngiltere’ye gidecek, haftasonunda ise Helsinki’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile biraraya gelecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.