Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sayılarla 15 Temmuz’dan bugüne yaşananların dökümü

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 21 Temmuz 2016’da OHAL ilan edildi. Bu süre boyunca 35 KHK yayımlanırken 130 binin üzerinde kamu görevlisi ihraç edildi. 15 Temmuz darbe girişiminin bir diğer önemli noktası ise süren davalar. FETÖ yargılamaları sonucunda tutuklananların sayısı ise 50 bin 510.

21 Temmuz 2016’da darbe girişiminin hemen ardından ilan edilen OHAL 7 kez uzatılırken bu süre boyunca 35 KHK yayımlandı. 130 bin kişi kamudaki görevinden ihraç edilirken, on binlerce kişi görevlerinden uzaklaştırıldı. OHAL Boyunca 169 bin 13 kişi hakkında işlem yapıldı.

Bugüne kadar yayımlanan KHK’lar ile 70 gazete, 30 yayınevi, 25 radyo, 20 dergi, 18 televizyon kanalı kapatıldı. Bunların arasından 3 radyo, 17 gazete ve 1 televizyonun yayından kaldırılma kararı geri alınırken diğerleri hala kapalı durumda. OHAL sürecinde ayrıca FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle 1431 dernek kapatıldı.

OHAL boyunca en çok tartışılan noktalardan biri de iade ve itiraz tartışmasıydı. Mağduriyetlerin yaşanması sonucunda aynı zamanda yargı yolunun da kapalı olması çokça eleştirildi. Bu yüzden OHAL Komisyonu kuruldu ve itirazların AYM ve AİHM’e gitmesinin önüne set çekilmiş oldu.

OHAL Komisyonu’na 2 yıl boyunca 105 bin 151 itiraz gerçekleşirken görevine iade edilenlerin sayısı sadece 3 bin 752’de kaldı. Bu iki senelik süre boyunca Emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki atılmaların dışında özellikle Adalet Bakanlığı’ndaki ihraçlar dikkat çekti. Türkiye’deki yargı mensuplarının neredeyse dörtte biri ihraç edildi. İhraç edilen hakim-savcı sayısı 4 bin 560’a ulaştı.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’in yayımladığı rakamlara göre TSK’da 7267 subet-astsubay, Emniyet’te ise 24 bin 544 personel ihraç edildi.

İki yıllık süreç içerisinde 5 bin 705 akademisyen ihraç edilirken “Bu suça ortak olmayacağız” imza kampanyasına katılan 400’ün üzerinde barış akademisyeni de ihraç edilenler arasında yer aldı.

"BU SUCA ORTAK OLMAYACAGIZ" BILDIRISINE IMZA ATTIKLARI GEREKCESIYLE HAKLARINDA DAVA ACILAN AKADEMISYENLERDEN BIR KISMI BUGUN HAKIM KARSISINA CIKIYOR. KDENILERINI "BARIS ICIN AKADEMISYENLER" OLARAK TANIMLAYAN GRUP, CAGLAYAN'DAKI ISTANBUL ADALET SARAYI ONUNDE BASINA ACIKLAMA YAPTI. FOTO: OZDEN ATIK / ISTANBUL, DHA

Bundan sonra da Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile bu sürecin devam edeceği öngörülüyor.

15 Temmuz darbe girişimi davaları ne durumda?

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili davalar sürüyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde 34 kişinin hayatını kaybettiği olaylara ilişkin süren davada 72 kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Bu davada 143 asker yargılanıyor ve bunların 133’ü tutuklu olarak yargılanıyor. Davada ayrıca Erdoğan’ın yakın dostu Olçok’ların öldürülmesine ilişkin 12 sanık da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılanlar arasında.

Bu davada ve diğer davalarda da genellikle verilen cezalar TCK 309. maddeye dayandırılıyor. Bu madde ise en genel anlamıyla Anayasayı ihlal maddesi.

köprüü

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün yanı sıra İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün de askerler tarafından kapatılmasına dair de bir dava devam ediyor. Bu davada da 13 sanık ağırlaştırılmış müebbet aldı.

15 Temmuz’un bir diğer önemli davası olan Genelkurmay Çatı Davasında ise 224 kişi yargılanmaya devam ediliyor. Bu davada eski Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve diğer generaller de ifade vermişti. “Yurtta Sulh Konseyi” kurdukları ve TSK içindeki FETÖ yapılanmasına dahil oldukları iddia edilen isimler de bu davada yargılanıyorlar.

dava

Astsubay Ömer Halisdemir’in öldürülmesine ilişkin davada 18 sanık bulunuyor ve tüm sanıklara ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiş durumda. Sanıklardan 5’ine ise müebbet hapis cezası iki kez verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast girişimine ilişkin davada ise 31 sanığa 4’er, 3 sanığa ise birer defa ağırlaştırılmış müebbet, 6 sanığa da müebbet hapis cezası verildi. Eski Yarbay Hüseyin Yılmaz davadan beraat ederken Erdoğan’ın eski başyaveri Ali Yazıcı da bu davada 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

FETÖ’nün Adli Tıp Kurumu yapılanmasına yönelik 50 sanıklı davada ise 36 sanığa hapis cezası verildi. İstanbul’da süren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’ni işgal ettikleri söylenen 5 sanık da yine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılanlar arasında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.