Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’yı sarsan olay: Macron’un koruması Benalla

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un korumalarından biri olan Alexandre Benalla’nın 1 Mayıs’ta polis kılığına girip eylemci dövmesinin yankıları bitmiyor. Son olarak olayla ilgili bir parlamento soruşturma komisyonu kuruldu. Komisyon Fransız Parlementosu’nda kuruldu ve bugün Macron’un çalışma ekibi liderini, İçişleri Bakanlığı ve polis’ten yetkili kişileri sorgulayacak.

Komisyon daha önce bu olayla ilgili İçişleri Bakanı’nın, Paris Emniyet Müdürü’nün, Paris’te Kamu Düzeni ve Trafik’ten sorumlu direktörün sorgulamasını yaptı ancak olayın aydınlatılamadığı bilgisi paylaşıldı. Sorgulamanın esas soruları ise şunlar: O gün Benalla’nın orada olması talimatı verildi mi verilmedi mi? Eğer böyle bir talimat verildiyse bu talimattan kimlerin haberi vardı? Daha da önemlisi bu talimatlar kim tarafından verildi? Hiç şüphe yok ki tüm bu soruşturmanın Macron’a kadar gidebileceği biliniyor.

İç

Bu olayda yetkinin Macron’un kabine sorumlusu olan Patrick Strzoda tarafından verildiği bilgisi paylaşıldı. Strzoda “Benalla 1 Mayıs’tan iki gün önce bana gelip 1 Mayıs’ta polisin olayları nasıl kontrol altında tuttuğunu görmek için orada olmak istediğini söyledi, ben de onu oraya gözlemci olarak yolladım” dedi. Polisin yanında gözlemci statüsü gazeteciler, danışmanlar gibi bazı kişilere verilebiliyor ama bu kişilerin polis kuvvetlerinin yaptığı işe karışma hakkı yok. Ancak işin garip yanı şu ki Paris Kamu Güvenliği ve Trafiği’nden sorumlu direktör Alain Gibelin Benalla’nın gözlemci yetkisi bile olmadığını vurguluyor.

Ayrıca ona polis kıyafetini ve telsizini kimin verdiği, Benalla’nın bu vaka sonrası görevden alınıp alınmadığı, alındıysa bunun ne zaman yapıldığı gibi sorular bu olayda Macron’un dahline ya da olmayışına yine işaret edebilecek bazı ayrıntılar olarak öne çıkıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.