Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asya piyasaları açıldı, Dolar/TL kuru 7,20’nin üstünü gördü, BDDK ve TCMB’den hamleler geldi kur 6,50’ye kadar geriledi

Dün gece Türk ekonomi tarihine geçen gelişmeler yaşandı. Haftasonunun ardından Asya piyasalarının açılması ile birlikte Türk Lirası başta ABD Doları olmak üzere bir çok yabancı para birimi karşısında hızla değer kaybetmeye başladı. Dolar/TL kuru 7 liranın çok üzerine çıkarken Türkiye’de yayın yapan haber kanallarında akan döviz bantları yayından kaldırıldı. İlk Açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan geldi. Albayrak gereken adımların hızla atılacağını söyledi. Albayrak’ın açıklamasının ardından ilk hamle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan geldi:

Ekran Resmi 2018-08-13 09.23.02

BDDK’dan yapılan açıklama ile bankalar arası swap işlemlerine sınırlama getirildi. Bu açıklamanın ardından Dolar/TL kuru 6.80’lere kadar inse de tekrar 7’yi geçti. Sabah saatlerinde Merkez Bankası’ndan 2 müdahale daha geldi.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasalara 10 milyar TL ve 6 milyar dolar kaynak sağladığını duyurdu. “Bankaların ihtiyaç duyduğu tüm likiditeler karşılanacak” denen açıklamada, döviz depo limitlerinin 20 milyar euro’ya çıkarıldığı kaydedildi. Merkez Bankası ayrıca Türk Lirası işlemler karşılığında alınan teminatların iskonto oranları tür ve vadelerine göre güncelleneceği ve bankalara teminat yönetiminde esneklik tanınacağı kaydetti.

Ekran Resmi 2018-08-13 09.28.12

Bankaların Türk Lirası işlemleri için kullanabilecekleri teminat döviz depo limitlerinin 7.2 milyar euro seviyesinden 20 milyar euro’ya çıkarıldığı ifade edilen açıklamada “Merkez Bankası döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine yeniden başlayacaktır. Bu çerçevede, Döviz ve Efektif Piyasaları Uygulama Talimatı ile belirlenen kurallar doğrultusunda döviz depo piyasasında bankalar Merkez Bankası aracılığı ile birbirlerinden borç alıp verebileceklerdir” dendi.

Merkez Bankası’nın yaptığı 2 açıklamanın ardından Amerikan Doları Türk Lirası karşısında 6.50’ye kadar inse de sabah saatlerinde yeniden yukarıya doğru hareketlendi.

Türkiye’de 2 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi TSİ 08:50 itibariyle yüzde 24.80 seviyesinde bulunuyor. 10 yıllıkların faiziyse yüzde 22.11 seviyesinde yatay seyrediyor. Türkiye 5 yıllık CDS primi 400 geçtiğimiz hafta 400 baz puanı aşmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.